Geçen hafta Adıyaman’da düzenlenen yapı ve inşaat fuarında gördüklerimizden sonra Urfa’ya dönüp “Ne oldu bizim fuar alanı” demenin zamanıdır.
Urfa’da 90’lı yıllardan bu yana düzenlenen fuarlar toz toprak içinde, geçici yerlere kurulan çadırlarda yapılmaya çalışıldı. İlk tarım fuarımız Haleplibahçe’de kuruldu. Ardından Akçakale yolu üzerinde Ziraat Fakültesi’nin hemen yanında fuarlar açılmaya başladı. Çadırlar bir oraya bir buraya taşındı, Koşu Meydanı’nda, eski hal pazarı yerinde fuarlar düzenlenmeye çalışıldı. Çadırların orası burası aktı, fırtına dağıttı, sel bastı, çamur, yağmur derken çok güzel fuarlar oldu diye avunduk.
Katılımcı firma sayısı kadar, ziyaretçi sayısı da azımsanacak kadar az değildi. İlk yıllarda Uluslararası düzeyde yapılmaya çalışılan fuarlara az da olsa başka ülkelerden de katılımcılar olmuştu. Suriye’den, Irak’tan çok sayıda ziyaretçi bu fuarlara akın etmişti.
Eski hal pazarı yerinde yapılan son fuarda, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik de katılmış, o zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ile birlikte, Urfa’ya kalıcı bir fuar alanı yapılması sözünü vermişlerdi.
Aradan epey zaman geçti. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Karaköprü Batıkent mahallesinde 85 bin metrekarelik, başka deyişle 85 dönümlük bir alanı kalıcı fuar alanı yapmak için harekete geçmişti. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ile protokol imzalanmış, altyapı ve çevre düzenleme işlerini Büyükşehir Belediyesi, diğer yapıları ise oda inşa edecekti.
Bahse konu alanda halen devam eden bazı çalışmalar var ama önümüzdeki fuarlara yetişir mi yetişmez mi şimdiden konuşmak oldukça zor.
Hele bürokrasinin ağır aksak işlediği, her işin esnaf zihniyetiyle değil de memur mantığıyla yapıldığı bir yerde koca bir fuar alanını kısa sürede görmek de rüya gibi.
İster erken, ister geç olsun ama Urfa’ya bu fuar alanı mutlaka lazım.
Hemen yanımızdaki, şehre gidiyorum diyen insanların minibüse atlayıp Urfa’ya geldiği, 15 dakikada bir minibüs seferlerinin Urfa’ya düzenlendiği Adıyaman bile bu yıl kalıcı fuar alanında ilk fuarını düzenledi. 4-5 bin metrekarelik kapalı alan içersinde sosyal donatıları ile şirin bir fuar alanı olmuş. Ama bu fuar alanından daha büyük bir alan ne yazık ki araçlar için ayrılmıştı. Anlayacağınız bu kadar küçük bir fuar alanı için bile otopark sorunundan bahsediliyor.
Şimdi gelelim Urfa’daki fuar alanımıza.
Urfa’da CNR Expo gibi bir fuar alanı zaten beklemiyoruz.
Ama en azından yapılacak olan fuar alanı, boyutlarına göre ihtiyaçlara cevap veren yeterlilikte olmalıdır. Koca fuar alanını boş bir zemine oturtup, altını otopark yapmamak gibi bir hataya düşülmemelidir. Boş alanlar düz otopark alanı olarak değerlendirileceğine, kazı yapılarak mutlaka araç parkları kapalı alanlara alınmalıdır.
Yine bir önemli konu da kapalı alanın yalıtımı, ısıtma soğutma ve havalandırma sistemleri. Bunlara mutlaka dikkat edilmeli, azami hassasiyet gösterilmelidir. Fuar alanında oturanlar birkaç damla yağmur yağınca içeriye damlayan sularla karşılaşmamalı, kışın soğuğunda fuar olmaz mantığını kaldırmak için ısıtma yapılmalı, yazın sıcağında fuar mı olur denmemesi için soğutma sağlanmalı, büyükçe bir alan olduğu için havalandırma sistemleri düzenli çalışmalıdır.
Dün arayıp sordum.
Fuar alanımız için daha kazma bile vurulmamış.
Ama iyi bir gelişme, alanın genişletilmesi için önceki gün Büyükşehir ile ŞUTSO arasında bir görüşme yapılmış.
Dileriz ki en kısa zamanda yer konusu ve proje özellikleri belirlenerek Urfa mükemmel bir fuar alanına kavuşur.