Suriyelilerin gitmesi

ikinci bölüm

7-Sığınmacıların (Suriyelilerin) gitmesiyle birlikte birçok üründe ve özellikle gıdaya olan talebin azalması nedeni ile enflasyonununda azalma meydana getirecektir.

8-Ülkelerine dönecek olanların sayısına bağlı olarak özellikle TC vatandasi olanların GSYH’de kişi başına gelirde küçük de olsa bir farklılık meydana getirecektir.

9-Suriye'nin büyük ticaret kenti başta Halep ve Şam olmak üzere Suriye’nin birçok şehrinin imarında inşaat, inşaat malzemeleri, beyaz eşya, gıda gibi birçok sektörlerden ihtiyaçları olacacaktır. Suriye’ye yakınlığı ticareti en güçlü olan aynı zamanda Türkiye’nin 3.500.000 Suriyeli’ye de ev sahipliğinden dolayı avantajlı durumdaki ülkemize ihracat yönünden büyük bir katkı sunarken firmalara da ciro artışı ve kazanç olarak dönecektir.

10-Tüm bunları alt alta toplarsak bir çok nedenden dolayı özellikle ticari ve komşuluk ilişkileri açısından bölgenin istikrara kavuşması ülkemize yansımaları olumlu olacaktır.

Ancak bazı görüşler vardır ki bunlar da Suriyelilerin gitmesi olumsuz görülüyor.

Son yıllarda Türkiye'ye göç ile beraber ortaya çıkan bu ucuz iş gücünden "memnun" olan binlerce küçük işletme bulunuyor. Suriyeli, Afgan ve Kazak işçinin çalıştığı bu tür imalathane, inşaat vb işlerde firma sahipleri bu durumdan mutsuzlar.

*Göçmen işçiler, ücretleri düşük olmasına rağmen daha yüksek performansla çalışıyorlar. Onlara verdiğin ücreti Türklere versen, aynı performansı alamıyorsun. Türkiye'de normalde çalışanların izin hakları var malum. Göçmen işçilerdeyse böyle bir şey uygulamıyoruz. Dolayısıyla hem maliyetleri düşük hem de performansları yüksek."* Gibi sözler duyuyoruz

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi "Türk İşgücü Piyasasında Suriyeli Mülteciler" araştırmasına göre, Türkiye'de yaklaşık 950 bin Suriyeli çalışıyor. Ancak çalışan Suriyeliler arasında kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 91,6 gibi çok yüksek bir seviyede bulunduğunu belirtti.

"Suriyeliler giderse ekonomi çöker" söylemini bu veriler doğrulamıyor. Yaklaşık 1 milyon Suriyeli, kayıt dışı ve düşük ücretle çalışıyor. Suriyelilerin kurduğu şirketlerin sayısı ise yüzde 1 bile değil. zengin ve servet sahibi Suriyeliler büyük fabrika sahipli Suriyeliler hariç olumsuz etkisi sınırlı olur.

Artık Türkiye’nin de politika değişikliğine gidip, sığınmacıların ülkelerine dönüşünü teşvik etmek üzere kamu kurumlarından aldıkları yardımları azaltılmalı veya kaldırılmalı ki ülkelerine gitmeleri için başka bir sebep ve bir teşvik olmalı. Aynı zamanda güvenlik sağlık eğitim gibi zorunlu hizmetleri bizzat Suriye’de yapılır ise mültecilerin vatanlarına dönmesi daha anlamlı olur. Bunu yaparken şimdiye kadar sabırla Ensar olan Türkiye ‘nin ve vatandaşlarımızın daha dikkatli davranması ile geri dönüşlerin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde yapılarak kardeşlik çerçevesinde sonuçlanması neden olacaktır.Vesselam…