Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Ekim ayı olağan toplantısı Haliliye Belediyesi ev sahipliğinde Şanlıurfa’da yapıldı.
Jeotermal nedir bilir misiniz?
Yer altından çıkan sıcak su dersem yeter sanırım.
Karaali, Çermik dersem daha iyi örnek olur.
Yer altından çıkan sıcak su ile hem şifahane hem de ısısı vasıtasıyla seracılık yapılabiliyor. Daha yüksek sıcaklıktaki kaynaklardan elde edilen ısı ile elektrik bile üretilebiliyor.
Şanlıurfa da Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’ne üye.
Üyeliğinin sebebi ise Karaali kaplıcaları.
Bir köylümüzün henüz ovaya su gelmeden sondaj kuyusu vururken rastladığı sıcak su kaynağı, Urfa’nın kaderini değiştirmeye yetmişti. Yıllarca yapılmayan yoluna, İl Özel İdaresi sayesindeki ilgisizliğine rağmen Karaali’deki termal kaynak kendi kendine yetti. Seralar kuruldu, kaplıca yapıldı.
Urfalılar buna sevindi sevinmesine de keşke bu kaynaklarımız daha fazla olsa dediler. Yeni kuyular kazılmasını istediler.
Ama her nedense bu yönde yıllarca çalışma yapılmadı.
Son yıllarda DSİ ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi yaptığı jeotermal araştırmalarda Urfa’nın tam bir jeotermal cenneti olduğunu keşfetti. Bu keşif, yıllarca resmi kurumların tozlu raflarında birer rapor olarak kaldı. Eski DSİ Bölge Müdürlerinden biri, bir toplantıda birkaç gazeteciye öyle bir şey fısıldadı ki, ama benden duymadınız demeyi de ekledi. Verdiği bilgiye göre, Karaali’nin eteğinde olduğu Tekteklerin uzantısı olan dağ boyu, Kabahaydar’a kadar tam bir jeotermal yatağıydı. Burası boydan boya sıcak su kaynağı dedi.
Adam bunu söyledikten sonra memleketten gitti, emekli oldu.
Urfa’da bu bilgi yıllarca bir efsane olarak birkaç gazetecinin kulağında kaldı.
Ben birkaç kez yazsam da yetkili ve etkili olan kimse okumadı. Okuyan da belli sebeplerden dolayı kulak asmadı, adım atmadı.
Ta ki, birkaç yıl önce Kabahaydar güzergahındaki Aşağı Koymat köyünden Mehmet Uzun, bahçesini sulamak için sondaj vurana kadar konu gündeme gelmedi. Uzun’un bahçesinde 200 metre vurduğu sondajdan su bile çıkması beklenmezken 38 derecelik sıcak su çıkmasıyla her şey değişti. Bu kez Mehmet Uzun, bu jeotermal kaynağın araştırılması için çalışmalara başladı.
Konuyu iki üç yıl önce de gündeme getirmiş, hem haberlerime hem de köşe yazılarıma taşımıştım.
Urfa’da yapılan toplantıda konu yine gündeme geldi.
Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Kabahaydar Jeotermal Kaynakları’nın araştırılması için teknik destek beklediklerini, finansmanı kendilerinin sağlayacaklarını söyledi.
Söylendi de, söylentide kalmamalı diyerek yazımıza son verelim.
Sıcak su kaynağı orada hazır bekliyor.
Yapılacak şey, 1000-1200 metrelik bir jeotermal sondaj kuyusu vurarak, Urfa’nın, Haliliye’nin kaderini değiştirmektir.
Haydi başkan Demirkol, bismillah deyip şu işe başlayalım.
Susuzluk nedeniyle köylülerin bile terk ettiği bu bölgeyi, bir jeotermal cennetine çevirmek elinizde.