Üyesi olmaktan her zaman kıvanç duyduğum Şanlıurfa Barosu 23 Ekim de seçime gidiyor. Barolar gerek ülkemizde gerek şehrimizde en önemli meslek örgütüdür.
Baroların etkin çalışmaları bir ülkede hukukun ve adaletin somutlaşmasına ciddi manada katkı sunmaktadır.Temel anlamda Avukatlık mesleğinin sorunlarının çözümüne katkı sunmakla birlikte bir ülkede insan haklarının ve demokrasinin işlevsel hale gelmesinde Baroların çalışmaları yadsınmaz derecede önem arz etmektedir.
Şanlıurfa Barosu yaklaşık 725 avukattan oluşan 64 yaşına gelmiş köklü bir Barodur. Şimdiye kadar Baromuzun gelişimine katkı sunmuş başkanlarımıza, yönetim ile birlik delegesi olan meslektaşlarımıza minnet borcumuz söz konusudur.
23 Ekimde yapılacak olan seçimde Baro organlarında yer alacak olan başkan ve yönetimde yer alacak olan meslektaşlarımızdan ciddi manada beklentiler mevcuttur.
Genel manada meslektaşlarımızın yeni seçilecek Şanlıurfa Barosu yönetiminden beklentilerini sunmanın baromuza ve şehrimize katkı sunacağı kanaatindeyim. İşte yeni yönetimden beklentiler:
1-Şanlıurfa Adliyesi fiziki şartları itibarıyla Şanlıurfa’ya yetmemektedir. Ek bina tedbirleri yerine yeni ve en az önümüzdeki 30 yıl düşünülerek geniş bir Adliye Sarayı yapılmalı yine Baromuz bu konu ile yakından ilgilenmeli gerekli girişimler yapılabilmelidir. İş mahkemelerinin adliyemizden ayrı bir bina da olması ciddi manada meslektaşlarımızı zorlamaktadır.
2- Yeni adliye sarayı yapılana kadar Avukatların otopark sorununa geçici de olsa çözümler üretilebilir.
3- Baromuzun en önemli organlarından olan disiplin kurulu aktif çalıştırılmalı meslek ilkelerine aykırı hareket eden meslektaşlarımıza da gerekli olduğu taktirde müeyyide uygulanmalıdır.
4- Baromuz bünyesinde faaliyet gösteren komisyonlar daha aktif hale getirilebilir. Özelikle bazı komisyonlarımızın şehrimizde ki sivil toplum örgütleri ve milli eğitim müdürlüğü ile iletişime geçip okul gençliğine zorunlu müdafilik,adli yardım, hukuk ,adalet,demokrasi ,insan hakları ve özelikle savunmanın önemi gibi konularda paneller ,seminerler verilebilir.
5- Ülkemizin Demokrasi ,insan hakları ve evrensel hukukun somutlaşması anlamında çalışmalar yapılmalı yine halkın iradesine engel olan ve hukuku askıya alan darbelere karşı toplumsal refleks ortaya konulması için daha fazla çalışmalar yapılabilir.
6-Baromuzun web sitesinde ilan panosu bölümü olmalıdır. İlan panosunda Stajyer Avukat,Sekreter,Avukat katibi, Avukat,Gider ortaklığı ,Büro ortaklığı gibi istihdam anlamında ilan vermek isteyen meslektaşlarımıza cevap verecek bir alan açılmalıdır.
7-Gerek stajyer Avukatlar ve gerek Avukatlara yönelik eğitim faaliyetleri artırrılabilir. Şanlıurfa da avukatlık mesleğinde uzmanlaşmanın gerçekleşmesine katkı sunulabilir.
8- Cmk’da görev alan ve belirli bir kıdeme varmış özelikle maddi durumu iyi olan meslektaşlarımızla görüşmeler yapılıp genç meslektaşlarımızın bu istihdam alanından daha fazla faydalanmasının önü açılabilir.
9- Yönetime seçilecek meslektaşlarımızın belirli bir süre sonra başkanı yalnız bırakmaması çok önem arz etmektedir. Başkan ne kadar kalifiyeli olursa olsun yönetim kurulu üyelerinin katkı sunmadığı bir başkan hiçbir çalışmayı tek başına yapamaz.
10- Avukatların mesleki sorunları her geçen gün artmaktadır. Yine özelikle avukatlar sağlık güvencesi açısından çok sorun yaşamaktadırlar. Bu manada Türkiye’de baroların geneli yeterli çalışma yapmamaktadırlar.Sağlık güvencesine ilişkin çalışmalar yapılabilir.
11- Şanlıurfa Adliyesinde duruşma saatleri açısından meslektaşlarımız çok sorun yaşamaktadırlar. Özelikle Ağır ceza Mahkemeleri saat 11 de duruşmalara başlamakta birçok meslektaşımız akşama kadar duruşma beklemektedir.Gerekli görüşmeler yapılmalı ve saat hatta dakika yöntemi uygulanabilir.
12- Adliyede görev alan memurlar,polis memurları ve özelikle icra memurları bazı durumlarda meslektaşlarımıza gereken nezaketi ve saygıyı göstermemektedir. Bu durumun çözümü açısından gerekli istişareler yapılabilir.
13- Sosyal ve kültürel alanda meslektaşlarımızın katılımını da sağlayacak şekilde çalışmalar yapılabilir.
14 – Şanlıurfa’nın maalesef kangrenleşmiş bazı sosyolojik sorunları mevcuttur. Söz konusu sorunların çözümüne Baro olarak katkı sunulabilir. Baromuz bu manada halk ile yetkili merciler arasında köprü vazifesi görevi görebilir.
15- Siyasallaşan baro tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirdiği gibi meslektaşlarımız nazarında da etkisini yitirir. Baro siyaset üstü bir mekanizmada bulunmalı her türlü fikre siyasal düşünceye saygı ve aynı mesafede durabilmek baro açısından elzem olmalıdır. Ortak payda hak , hukuk adalet olmalıdır.
Şanlıurfa Barosunun geçmişten bugüne kadar gelmesinde katkı sunmuş bütün meslektaşlarımıza teşekkür ederken şimdiden Baro organlarına yeni seçilecek meslektaşlarımızı da kutluyorum. İnanıyorum ve diliyorum ki liyakat esasına ve hukukçu vakarına uygun bir yönetimle Şanlıurfa Barosu çok güzel işlere imza atacaktır.