Türkiye tarihinin en önemli referandumuna az bir süre kaldı. Siyasi partiler harıl harıl çalışıyorlar.
Evet cephesinin en önemli dinamiği hiç şüphe yok ki Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi.
Yine, Hayır cephesinin en önemli tarafı ise Cumhuriyet Halk Partisi ,Halkların Demokratik Partisi
Evet, oyu verilmesini isteyen taraf Evet verilme gerekçelerini anlatırken Hayır oyu verilmesini talep eden cephe de neden Hayır oyu verilemesi gerektiğini anlatmaya çalışıyor.
Bu atmosferde en çok sevindiren gelişme ise herhangi bir provokasyonun şimdiye kadar yapılmamasıdır. Umarız önümüzdeki günlerde de bu huzurlu atmosferi bozacak bir provokasyon yaşanamaz. Peki, durum nasıl? Yani Türkiye de 16 Nisan da nasıl bir tablo ile karşılaşacak? Seçmenlerin sandığa gittiğinde değişik mahiyetteki gerekçelerle oy kullanacağı su götürmez bir gerçektir.
Özelikle seçmen sandığa giderken siyasi görüş gözeterek gidecektir. Anayasal değişiklikler, Terörle Mücadele, Ekonomi, Yatırımlar, Dini faktörler, Etnik köken hassasiyeti ve liderlere yaklaşım seçmenin referandum seçiminde en önemli unsurlar olacaktır.
Peki 16 Nisan da Türkiye'yi nasıl bir sonuç bekliyor. Toplumun içinde gözlem yapan bir birey olarak şöyle bir seçim sonucunu tahmin etmekteyim.
Türkiye genelinde tahminen % 56 ile %60 civarında evet çıkma oranının gerçekleşeceğine inanıyorum.
Özelikle Karadeniz Bölgesi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesi ve iç Anadolu bölgesinde evet oranının yüksek olacağı kanaatindeyim.
Yine eğe bölgesinde hayır oyunun çıkma ihtimalini kuvvetle muhtemel görmekle birlikte Akdeniz bölgesinde eşit oya yakın bir durum söz konusu olacaktır.
Yine Marmara bölgesinde az bir farkla da olsa evet oyunun oranının yüksek olacağı kanaatindeyim.
Türkiye, demokrasi tarihinde önemli bir minvale giderken umarız demokrasi karnavalı olan bu referandumda demokrasisini daha da güçlendirerek çıkacaktır.