Kentsel yaşam kalitesinin arttırılması öncelikli olarak yerel yönetimlerin sorumluluğundadır ve literatürde kentsel yaşam kalitesine ilişkin, fiziksel çevrenin iyileştirilmesinden kişisel gelişimin sağlanmasına kadar uzayan bu yelpazede Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen görevlerin hangilerini layıkıyla yerine getirebilmiştir.
Başka bir açıdan değerlendirdiğimizde kentlerde yer alan toplumsal ve kültürel alanlar , sosyalleşmenin oluştuğu, insanların iç içe olduğu diğer insanlarla ilişki kurduğu ortak kültürün ve kimliğin pekiştiği alanlar olarak tanımladığımız bu alanlardaki yetersizlikler ve planlanma hataları; sosyalleşme sorunlarına yol açmamakta mıdır? Kentleşmenin, sosyalleşmenin sağlıksız yapılandığı bir alanda suç oranının, hırsızlığın, saygısızlığın, tahammülsüzlüğün arttığı bu değerlendirmeleri doğrulamamakta mıdır?
Şanlıurfa Büyükşehir yapı denetim bünyesinde çalışanlardan kaç tanesi işinin erbabıdır? Sağlıklı bir kentleşmeyi inşa etme ve huzurlu bir kent oluşturmada ne kadar başarılı olmuşlardır? Kentleşmeden öte belediyelerin diğer bir görevi olan , yerel topluluğun barınma, ulaşım,dinlenme, kültür,sorunsuz çevre, yeşil alan,rahat ulaşım, otopark, içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarının giderilmesi ve bunların planlı bir şekilde gerçekleştirilmesin de ne kadar başarılı olmuşlardır? Örneğin;suyun bul olduğu bir kent de suya en fazla zamı yapan bir belediye olarak tarihe geçmeleri kadar başarılı olmuşlar mıdır? Yada belediyelerin asli görevlerinden biri vatandaşın sosyal barınma ihtiyaçlarını gidermek degilmidir? Bunu bilbordlarda reklam larını başardıkları kadar reklamdan daha önemli konularda da bu kadar başarılı olabilmişler midir? Bu yaklaşım ve tecrübesizlikler belediyenin sınıfta kaldığının göstergesi degilmidir. Özdiker halep çarşısı esnafının haykırışını Ankara'daki sağır sultanlar duydu da Abidin bey mi duyamadı. Yerel halkına kulak vermeyen bir belediye halkının gözünde işlevini yitirmiş bir belediyedir.Yine sınıfta kaldın başkan.
Sözün özü odur ki yerel halkı mutlu etmek,refaha kavuşturmak, yerel yönetiminlerin elindedir. Gerçekten de kentin ihtiyaç duyduğu düzenlemeler ,yerel yönetimlerin elindedir. Gerçekten de kentin ihtiyaç duyduğu düzenlenmeler ,yerel yönetim tarafından eksiksiz ve zamanında gerçekleştirilebildiğinde yaşanılabilir,mutlu, huzurlu , güvenli ve refah seviyesi yüksek yaşanılabilir bir kent oluşabilmektedir. Aksi düşünüldüğünde çeşitli sorunlar farklı konu ve alanlar da kent insanını mutsuz edebilmektedir. O halde yaşanılabilir bir Kalirûha eşittir çalışkan, işinin erbabı sözünün eri bir yönetim diyerek bir sonraki yazımda yaşanılabilir bir Şanlıurfa diyerek sevgi ve esenle kalın.