LYS ÖNCESİ BİLMENİZ GEREKENLER !!!
AZİZ ÇİFTÇİ
Yaklaşık on iki yıllık bir eğitim-öğretim sürecinin meyvesini almak için öğrencilerimiz Hafta sonu LYS’ye girecekler. Bu uzun maratonun yönetilmesi ve yönlendirilmesi başlı başına zordur.Ayrıca bu zor süreçten sonra Bu zor sınavlar öğrencilerin psikolojilerini etkilemektedir. Sınav aynı zamanda psikolojik bir direnme ve güçlenme ister. Öğrenciler son hazırlıklarını yaparken, psikolojik durumlarının iyi olmasının sınav başarısını da etkileyeceğini biliyor. Çünkü bu sınavı kazanmak, aslında psikolojik bir mücadeleyi de beraberinde getiriyor. Öğrencilerin sınavda dikkatini sürekli ayakta tutmanın çok önemli olduğunu “Bir öğrencinin dikkati bir ders saatinde ortalama olarak 5 ile 50 dk arasında dağılıyor. Bu dağılma öğrenciden öğrenciye değiştiği gibi aynı zamanda öğrenilmek istenen konuya göre de değişiklik gösteriyor. Öğrenciler dikkat hataları yapmazlarsa başarı oranları artığı görülüyor
Sınav boyunca öğrencilere dikkat hatalarını azaltmak için bu önerileri dikkate almak lazım:
-Sınava girdiğinizde hangi alanlardaki testleri hangi sırayla çözeceğinizi belirleyin
-Farklı soru tiplerinden bol bol sorular çözün. -Sınavlarda zor soru kolay soru ayrımı yapmayın. Kolay sorular en sık dikkat hatası yapılan sorulardır. -Her öğrencinin dikkatinin zaman zaman dağıldığını unutmayın. Sınavda dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde 30 saniyelik kısa molalar verin. -Baş etmekte zorlandığınız duygusal psikolojik sorunlarınız konusunda sınavdan önce bir uzmandan yardım alın.
İnsan hayatında sınavlar sadece bilginin sınandığı değil, heyecan ve kaygısıyla başarılı bir şekilde baş etmenin de sınandığı tecrübelerdir. Bu nedenle sınav öncesindeki hazırlık kadar, sınav sırasında da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Sınav sırasında duyulan heyecan, kaygı gibi olumsuzluk yaratan duygulara karşı şu önlemler fayda sağlayacaktır:
-Sınav esnasında vücudunuzda heyecan belirtileri hissederseniz bu belirtilerin sınavın başlarında normal olduğunu düşünün. Bu hafif heyecanın sizin sınava daha iyi konsantre olmanıza katkıda bulunacağını aklınızdan çıkarmayın. -Yanınızdaki kişilerin kaçıncı soruda oldukları ile ilgilenmeyin. Önemli olan sizin soruları nasıl çözdüğünüzdür. Onlar soruları atlayarak da yapıyor olabilirler. -Geçen zamanla ilgilenmek yerine kendinizi sınav sorularına odaklamaya çalışın. -Çok gerginleştiğinizi fark ederseniz birkaç nefes egzersizi yapmakta fayda var. Burnunuzdan derin nefes alıp, yavaşça ağzınızdan verebilirsiniz. -Sınavdan süre bitiminden önce çıkmayın. Size ayrılan süreyi son saniyesine kadar değerlendirin. Süreniz kaldığı takdirde yanıtlarınızı kontrol edin. -Uzun paragraf sorularından çekinmeyin. Paragraf çok uzun ya da yapamam diye önyargılı yaklaşmayın. Bu soruları önce soru bölümünden başlayarak okuyun. Yani önce soru bölümünü okuyun sonra bu bakış açısıyla paragrafı okuyun. Paragraf ne kadar büyük olursa soru o kadar kolay olacaktır.
Öğrencilerin üzerine düşeni yapması ile birlikte eğitim –öğretim sürecinin önemli ayaklarından biri olan ailelere de sınav öncesi önemli görevler düşüyor. Her ailenin çocuğuna karşı tutumu birbirinden farklı. Nasıl ki hepimiz farklı kişilere sahipsek, her öğrencinin başarısına ya da başarısızlığına karşı anne ve babasının tepkisi de farklılıklar gösterebiliyor. Kimi daha hoşgörülü karşılarken, kimi sınav bitmesine rağmen sürekli sınavın gerilimini çocuğuna hissettirmeye devam ediyor. Sınav öncesinde olduğu kadar sınav sonrasında da ailelerin desteğinin çok önemli olduğu, anne ve babaların bu konulara dikkat etmeleri gerekiyor:
-Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişeleriniz çocuğunuza yansır. Bu nedenle öncelikle bu endişeleri çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. -Çocuğunuzdan beklentilerinizde gerçekçi olmaya özen gösterin. -Bu zor dönemde çocuklarınıza karşı anlayışlı ve destekleyici davranın. -Çocuğunuzu hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın. -Çocuğunuzu takdir edin, geçmişteki başarılarını vurgulayın. Dilimizin döndüğü kadar bilgilerimizi paylaştık. İnşallah sınava girecek tüm öğrenciler hedeflerine ulaşarak başarılı olurlar.
Yorumlar