Organik nar ekşisi, nar çekirdeği yağı, organik zeytinyağı derken şimdi de Urfa isodunun yağını çıkardı.
Urfa'ya yeni değerler katmaktan bıkmayan Abbasoğlu, bir eczacı olmasına rağmen durmak nedir bilmeyen bir yapıya sahip. Üniversite-sanayi işbirliği sözde kalmasın diyerek başlattığı girişimlerden biri de Şanlıurfa Teknokent'te kurulan GAPNATURA'nın AR-GE birimi oldu.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Hasan Vardin ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karaaslan'ı da yanına alan Abbasoğlu, kurduğu ekiple neyin yağını çıkaralım da insanlığa, şehrimize faydamız olsun diyerek uğraşmış. Sonunda, Urfa'nın marka değeri olan isotun yağını çıkarmaya karar vermişler.
Peki hakiki Urfa isot tohumu nereden bulunacak?
Araştırmaya başlamışlar. Sonunda az bir tohum elde etmişler ve ilk numuneler çıkmış.
İlk numunelerin çıkışında hayretle karşıladıkları bir durum var ki, isotun yağı da kırmızıymış. Belki isot atıklarından renk karışmıştır düşüncesiyle araştırmışlar. Ama bir de bakmışlar ki bembeyaz isot çekirdeğinin içindeki beyaz kısımdan çıkan yağda da renk pigmentleri var. Böyle bir sürprizle başlamış isot yağını çıkarmak.
Ardından laboratuvar araştırmaları, etken maddelerin tespiti ve bu maddelerin nerelerde kullanım alanı olduğuna kafa yormuşlar. Edindiğim bilgi kadarıyla isot tohumu yağı, oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olabilecek nitelikte. Hem antioksidan etkisiyle kanserle mücadele edebiliyor, hem metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı oluyor, hem ağrı kesiyor. Bu da yetmiyor isot için kellere de fayda sağlıyormuş. İsot yağı saç çıkarmaya yardımcı oluyormuş.
İsot yağının kullanım alanı oldukça genişleyebilir bence.
Kozmetik alanda ürünler geliştirilebilir.
Sabunu, şampuanı, kremi, parfümü yapılabilir.
Oldukça pahalı sayılacak bu yağ, Urfa için özel bir lezzet de olabilir.
Öyle ki, perakende satışta litresinin en az 200 TL'den satılması gerekiyor. İsot yağını öyle bir litre filan almak pek mümkün olmayacak sanırım. Ancak küçük ambalajlarda satılanları alınabilir.
Bir de isot dediğimiz pul biberi yağlamak için zeytinyağı kullanılıyor.
İsotu yağlamada isot tohumu yağı kullanılırsa ortaya nasıl bir şey çıkacağını doğrusu merak ediyorum.
Bu arada isot tohumundaki isot rayihasının, isotun etinden daha fazla olduğunu da belirtmek isterim.
Uzatmaya gerek yok.
İsot yağı, vatana millete hayırlı, uğurlu olsun.