Merhabalar diyette en çok merak edilen konulardan biride ‘’posa’’ ‘dır. Peki nedir bu posa? Sağlıklı beslenmenin bir parçası olan posa, günlük hayatımızda bol miktarda yer almalıdır. Posalı besinler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkin bir rol oynar. Yapılan çalışmalarda günlük 25-30gr posa tüketimi sağlık açısından yeterlidir. Posa; bağırsak hareketlerini ve su emilimini artırarak bağırsağa su çekilmesini sağlar, dışkı hacmini ve yumuşaklığını artırır, kilo kaybına destek sağlar. Yani kilo vermek isteyen bireyler günlük diyetlerinde mutlaka posa'lı besinlere yer vermelidirler.
Diyette yüksek posanın yer alması serum kolesterol’ün %5 oranın da düşüşüne sebep olmaktadır ve kolesterol alımını düşürerek, daha uzun süre doygunluk hissi yaratmaktadır.
Posa; kanser yapıcı öğelerin bağırsakta uzun süre kalmasını engelleyip, bağırsak duvarı ile temasını azaltır ve bağırsak pH’sını değiştirerek, bakterilerin bu tür öğeleri üretmesini engellemede etkilidir. İnsüline bağımlı olmayan (TİP2) diyabet tedavisinde, yüksek posalı diyet programları insülin gereksinimi azaltır, dokuların insüline duyarlılığını artırır. Yani kan şekerinin denetiminde fayda sağlamaktadır. Bu nedenle, diyabet tedavisinde “posa” önemli bir yere sahiptir.
ÖNERİLER
*Yüksek posa alabilmek için;
Meyve ve sebzelerin posa içeriği kabuklarında daha fazla bulunmaktadır, kabuklu tüketimi tercih edilmeli, süt veya yoğurtların içine kepek veya yulaf eklemek, yapılan çorbalara ekstra kepek eklemek, yemeklerde beyaz pirinç yerine esmer veya bulgur tüketmek, rafine edilmemiş tahıllar tüketmek ve haftada 2 kez kurubaklagil tüketimi posa miktarını artırmaktadır.
UYARI=> Diyare, ülseratif kolit, chron’s, ileostomi, ve kolestomi gibi hastalığı bulunan bireyler diyetlerinde az posalı besinler tercih etmelidirler. Bağırsakları hızlı çalışan bireylere bol posa tüketimi olumsuz sonuç verebilir.
Diyetisyen Berçem ÇINAR
FizyoHayat Sağlıklı Yaşam Merkezi Beslenme ve Diyet Pol. Şanlıurfa