Bu hafta içi Çarşamba ve Perşembe günü TEOG(Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavı yapılıyor. Öğrenciler heyecanlı, anneler babalar heyecanlı, öğretmenler de heyecanlı. Neticede öğrenci, çalışmasının karşılığını güzel bir liseye yerleşerek almak ister, veli de çocuğunun geleceğini düşünerek iyi puan almasını bekler, öğretmen de verdiği emeğin dönütünü başarılı bir öğrencide görmek ister, başarının gururunu yaşamak ister.
Bu saate kadar ne yapıldıysa karşılığı alınacaktır. Ders çalışma teknikleri, ders programları ve saire akademik alan ile ilgili çalışmalara bir ara verip sınava odaklanma zamanı geldi. Bahsedilen ders çalışma yöntemlerinin uygulanmasına 1.TEOG’ dan sonra devam edilebilir.
Peki, sınav öncesinde ne yapılmalı?
Öncelikle aile içinde sınavla ilgili konulara fazla girilmemesi tavsiye edilir. Olağan bir gün gibi sıradan veya güncel konular konuşulabilir. Kaldı ki bu sınav doğrudan bir yerleştirme sınavı değildir. Normal yazılı sınavlardan farkı yoktur aslında. Türkiye’nin genelinde ortak yapılmasından dolayı yazılı sınavlardan farklıdır. Bu sınavın ve 2.TEEOG sınavının ortalaması alınacak, okul ortalaması da dâhil edilip sene sonunda hesaplama yapıldıktan sonra uygun bir liseye yerleştirme yapılacak.
Şimdi sınav öncesinde ve sınav günlerinde yapılması tavsiye edilen noktalara değineyim:
Çocuğun hayati meselesiymiş gibi konuya yaklaşmamalı. Sınav öncesinde aşırı uyarılarda bulunulmamalı. Sınav tekniğiyle alakalı mevzuları ilgili rehber öğretmenleri veriyordur.
Sınav günü çocuğa yeni bir elbise veya ayakkabı giydirilmemelidir. Yeni elbise veya ayakkabı denenmediğinden çocuğu sıkabilir ya da bol gelebilir. Sonucunda çocuk rahatsız olur. Sınav esnasında konsantrasyonu bozulabilir.
Sınav günü normal günlerden farklı bir kahvaltı hazırlamayın. Midesine farklı bir yiyecek gireceğinden rahatsızlık meydana getirebilir. Günlük kahvaltıda zeytin, peynir, yumurta varsa sınav gününde tutup sucuk, bal, kaymak gibi şeyleri yedirmek doğru olmaz.
Sınav günü okula çocuğu bırakırken, her zamanki gibi “iyi dersler yavrum, kızım” diyerek normal bir günmüş gibi davranın.Farklı bir gün veya farklı ortama bıraktığınızı izlenimi vermeyin.
Çarşamba günü 1.TEOG sınavından sonra akşam öğrenciyi sorgulamayın. Nasıl geçti, denilip verilen cevaptan sonra arka arkaya soru sormamakta fayda var. Çünkü ertesi gün diğer oturum yapılacağından kafasını karıştırmamak gerekir.
Geçmişe dönük herhangi bir müdahale olamayacağına göre bari bir sonraki sınavı olumsuz yönde etkileyecek sözlerden kaçınmak gerekir.
Unutmayın,hiçbir şey çocuğunuzdan daha kıymetli değildir.
Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.