Yaklaşık 2 milyon sekiz yüz bine yakın Üniversite adayı 23 Mart'ta YGS sınavına girecek, sınavda aşırı kaygının başarısızlık getirdiği bir gerçektir. YGS yaklaştıkça öğrencilerde aşırı kaygı başlıyor bu kaygı aday üzerinde olumsuz bir etki bırakıyor sınav öncesinde öğrencilerin motivasyonlarını yüksek tutması gerekiyor. Öğrencileri başarısızlığa sürükleyebilecek olumsuz düşüncelerle nasıl başa çıkabilecekleri konusunda bazı bilgiler paylaşmak adaylarımıza fayda sağlayacaktır. Sınavda başarı için çalışmanın tek başına yeterli olmadığını "Her yaş gurubunda; sınav kaygısının yaygın bir problem olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Eğer kişi 'sınav kaygısı' yaşıyor olduğunu zamanında fark edip, bu problemiyle başa çıkmayı öğrenmezse, hayatı boyunca girdiği sınavlarda sıkıntı yaşayabiliyor. Herkes sınav kaygısını farklı şekillerde yaşabilir, bunun çok çeşitli fiziksel ve zihinsel belirtileri olabileceğini "Titreme, kalp atışlarının hızlanması, terleme, üşüme, ateş basması, baş dönmesi, mide bulantısı gibi fiziksel belirtilerle karşılaşabiliriz. Bunun yanı sıra, düşünceleri toparlamada güçlük, unutkanlık, dalgınlık, anlamada güçlük, bildiklerini ifade etmede güçlükleri içeren zihinsel belirtiler karşımıza çıkabilir. Yerinde durmama, donup kalma, ağlama gibi davranışsal durumlar da yaşanabilir." Bu öneriler sınavdan daha çok önceleri yapmamız gerekenlerdir. Öğrenci kendini neden hazır hissetmediği ile ilgili gerçekçi bir değerlendirme yapmaya çalışmalıdır. Bilgi eksikliği hissediyorsa, sınava kadar çalışabileceği konuları gözden geçirmeli. Felaket senaryolarından kurtulup, motive edici cümleler kurmalı. Kaygı yaşayan kişi bedensel olarak da gerilir. Gerilmiş kaslarımızı rahatlatmak, otomatik olarak gerginliğimizi ve dolayısıyla lütfen tüm adaylar dikkate alsın.kaygımızı da azaltacaktır.
Şimdi de sınav esnasında başarınızı olumlu etkileyecek bazı taktikler: Sınav saatine yakın kalkıp telaş ve kaygıya kapılmayın. Erken kalkıp hafif bir müzik eşliğinde besleyici, enerji verici bir kahvaltı yapın. Sınav yerine 30-45 dk. önce gidin. Sınavı başaracağınızı kendinize telkin edin. Bu sınava yalnız girmiyorsunuz. Diğer adaylar da sizin gibi... Sınav başlamadan önce, tuvalet, su gibi ihtiyaçlarınızı karşılayın. Oturacağınız sırayı rahat edeceğiniz şekilde ayarlayın. Sınav günü öğrendiğiniz her şeyi unutmuş gibi hissedebilirsiniz. Korkmayın. Sınavı önceden zihninizde yaşayın. Gözlerinizi kapatıp, kitapçıkların dağıtıldığını, kitapçık türünü cevap kâğıdına kodladığınızı, soruları rahatlıkla çözebildiğinizi ve sınavı başarı ile bitirdiğinizi hayal edin. Sorulara geçmeden önce 10 kez burnunuzdan derin nefes alın bir süre tutun ve ağzınızdan verin. Görevlilerce sınavda yapılacak açıklamaları iyi bir şekilde dinleyin, anlayamadığınız yerleri
sorun. Cevap kâğıdıyla ilgili kodlamaları eksiksiz olarak doldurun. Kitapçıktaki kimlik bilgilerini dikkatlice kontrol edin. En çok sevdiğiniz veya en iyi bildiğiniz testten başlayın. Önce "kek" soruları yapmak moral arttırır. Teste başlamadan önce o bölüme ait açıklamaları okuyarak, teste ve diğer teste ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini belirleyin. Zaman yetmez diye bir şey düşünmeyin. Zamanı etkili kullanmak için soruyu dikkatlice okuyup anlamaya çalışın. Bir iki tekrarla anlayamadığınız, cevabını bulamadığınız soruyu yanına şekiller yaparak bırakın. Bildiklerinizi tam yaptıktan sonra atladıklarınıza dönün. Altı çizili veya koyu yazılı kelimeye dikkat edin. Uzun sorulardan korkmayın çünkü bu tür sorular iyi açıklanmıştır. Soruların zorluk dereceleri şöyledir: Çok kolay % 10 , kolay % 20 , normal % 40, zor % 20 , çok zor % 10. Buna göre tüm soruları cevaplayamayabilirsiniz. Bu da doğaldır. "Normal", "kolay", "çok kolay" olan derecedeki soruları yapmanız demek soruların % 70'ini başarmanız demektir. İlk doğru gördüğünüz seçeneği hemen işaretlemeyin, tüm seçenekleri okuyun. İşaretleme yaptığınız cevap bölümünün çözdüğünüz testle aynı olduğundan emin olun. Kaydırma yapmadan kodlama yapın. Bunun için her sayfada soruların cevaplarını önce soru kitapçığı üzerinde işaretleyin, sayfa bitince cevap kâğıdına geçirin. Art arda aynı şıkkı 4'ten fazla işaretlediyseniz cevaplarınızı bir daha kontrol edin.
Bu zorlu virajda kaygının ötelelenip güçlü bir motivasyonla sınava hazırlanılıp girilmesiyle başarının tüm adaylar için kaçınılmaz olduğu gerçektir. Tüm adaylara kaygısız ve başarılı bir sınav geçirmelerini dilerim.