Millet vekili sözlük anlamı ile halkın gözündeki manası ve ülkemdeki anlamı birbirinden çok farklı olan ama hiç birisi gerçek manasını bulmayan bir kavram…!
Kelimenin Sözlük anlamı : Demokratik sistem içerisinde Cumhuriyetin verdiği anayasal güvence ile (…? ) Halkın hür iradesi ile kendisini Ankara da TBMM miclisinde temsile görevlendirilen,yada görevlendirdiği kişi.
Halkın Gözündeki anlamı : Parası olan,dayısı olan,eli kolu uzun olan,becerikli olan (…! ) iş bitiren ve seçim dönemlerinde insanlara merhaba veren,işi düştüğü için yalaka olan ama işi bittiğinde de halkı ipe takmayan,para üstüne para koymanın dışında hiçbir sorunu çözmeye yanaşmayan ( seçim dönemlerinde harcadığının kat be kat fazlasını çıkartmak için ihale, vs.iş takipçiliği yapan.) çıkarı ugruna EVET çilikten HAYIRCILIK tan başka bir bilgisi yeteneği olmayan sözde halkın oyu ile Ankara da oturan Adam.
Ülkemde ki anlamı : ( Bu bir genellemedir, istisnalar kaideyi bozmaz. Sürçü lisan edersem af ola…)
Türkiye halklarının dertlerini ,sorunlarını Ankara ya TBMM sine taşımak için çabalayacağını söyleyerek halka gelen, seçim zamanlarında Hasta ziyareti, taziye ve hatır sormalarda bulunan ve oyları aldıktan sonra, bulunduğu yada üyesi olduğu X Partisinin yaklaşımını asla sorgulamayan,yapılanın yanlışlığına doğruluguna bakmadan emme basma tulumba gibi her meclise gelen, soru,gensoru.,kanun,kararname,Yüce Divan vs.kararlarına,Allahın emri imiş gibi ortak kararla evet-hayır diyen ( topluca..) niçinini nedeni ni sormadan bu işlemi bir refleks miş gibi yapan, alınan kararın toplumsal kar ve zararlarını ,çalışanın hak ve hukukunu, dul ve yetimin geçimini,esnafın çiftçinin derdini,vergilerini,borçlarını,asgari ücretlinin geçim standardını,emeklinin diğer ülkelerdeki yaşam şartları ile mukayesesini göz önüne almadan mecliste sırf sadece konuşmak olsun diye, muhalefete laf yetiştiren,ve çalışıyorum havasını veren,kendisi ( vekiller ile ilgili ) ekonomik kararlarda yek vücut olabilen bir sınıf. ( Ne kadar da çok birbirine benziyorlar değil mi….! )
Avrupadaki Vekillerle kıyas yapalım mı…?
Bence, gerek yok, çünkü kıyas bile yapılamaz, bunun taktirini okuyucuma bırakıyorum.
OLMASI GEREKEN ve HALKIN BEKLENTİSİ ;
Olması gereken, Bir vekilin temsil yetkisini aldıktan sonra ardında bıraktığı insanlarını,ülkesini,değerlerini göz ardı etmeden kendi bölgesinden uzaklaşmaması,kendi bölgesinin ekonomik,sosyal,kültürel,huzur,toplumsal barış,vb. konularında kendisinin önder olabilmesi, bu konularda elini taşın altına koyması,Seçilmek için yaptığı çalışmalarında halka verdiği sözlerini kendi yanında ( peçete kağıdına yazmadan ) not alarak,bölgesinden gittiğinde ,Göreve başladığında kendisine bir yol haritası çıkartması,projeler üretmesi,bunlar için mecliste gerek gurubu içerisinde gerekse münferiden hem kendi bölgesinin ( özelde ) hemde türkiyenin ( genel de ) kalkınması na yönelik, uluslar arası hak ve hukuklardaki değerleri,ekonomik yatırımları,projeleri, irdeleyerek inceleyerek bunların ülkesine aktarımını ve bunun içinde öneriler,teklifler,kanunlar çıkartılması yönünde çalışması,kendi çıkar ve menfaati için, kendisine oy verenleri satarak A partisinden B partisine geçiş yapmaması,kendi maaşı konu olunca aslan kesilip, çalışanın,emeklinin, asgari ücretlenin ücretlendirilmesinde sus pus olmaması vs.vs…ihale komisyonları,kadro satmaları,arpalıklar için el ayak öpmemesi…...
HALKIN VEKİLİNDE OLMASI NI İSTEDİKLERİ : ( Bende halktan birisi olarak..)
Bir Milletvekilinin ; Dik duruşlu olması, el etek öpmemesi,
sözünü esirgememesi( halkının,topumunun,ülkesinin menfaatleri icabı ) önüne gelen her kararı onaylamadan önce iyice bir vicdan muhasebesi yapması,akıl süzgecinden geçirmesi,
kendisi ile halkı arasında empati yapması,
ülkede yaşayan tüm etnik,ve inançsal ayrılıkların hak ve menfaatlerini birbirinden ayırmadan savunması,
Vizyon sahibi, kişilik sahibi olması,eğitimli olması,
seçile bilme sürecinde ve seçildikten sonra Ali cengiz oyunlarının içerisinde olmaması,
yaptığı masraflarının ( seçim süreci içerisinde ) kendisine yol,su,elektirik olarak geri dönüşümünü hesap etmeden,halkı için çalışması,
çünkü; bunun içinde mecliste yemin töreninde inanç değerleri üzerine yaptığı yeminini sürekli aklından çıkartmaması
( Devlet malı deniz,Yemeyen,yedirmeyen Keriz….) anlayışı ile arpalık- kurumlara atanması durumunda “ yardımcı “ olmak adına, kendini ve çevresini düşünüp halkını geldiği yeri unutmaması,
Hakkaniyet kurallarından taviz vermemesi,( Avrupada bir vekil kamunun, halkın zararına bir işlemde kendi hatası yanlışı,ihmali olduğunda ve hakkında şaibe çıktığında ya istifa eder yada harakiri yapar,) ama ülkemde ise bunun tam tersi bir fotoğraf sergilemekte ve böylede halk arasında bilinmektedir. Sizler ne dersiniz….?
Ama, vekaletini aldığı halkları bir an olsun aklından çıkartmadan halkın kendisinden beklentisi ve olması gereken olmalı. HELE HELE İNSANLIĞINI, VİCDANINI,İNANCINI,IRKINI,DİLİNİ İNKAR ETMEMESİ. Dir.
Zaten bir milletvekilinin maaşını kıyasladığımız zaman günün reel artışları içerisinde en fazla değer kazanan parasal maaşıdır.
( Meclisteki Bedava,berber,lokanta,misafirhane,çay.kahve,telefon,araç ulaşım.. kıyak emeklilik, sağlık hizmetleri ayrıcalığı,ve Harcırahlar..) hesaplayıp birbirinin üstüne koyduğunuzda rakamı tahaayül bile edemezsiniz.
Buna rağmen ,halen daha ihale,yolsuzluk, ayrıldıktan sonra yada seçime girmediği ortada kaldığı dönemlerde arpalık kurumlara, yönetici,danışman,genel müdür,genel müdür yardımcısı olma ugraşı, telaşesi.
Sizce ; Bu profilde yanlış veya kasıtlı yanlar varmıdır, yoksa eksik mi yazdım,Ne dersiniz…?
Naçizane benim önerim; ( TBMM sinde bulunan tüm vekillerimizden özür dileyerek )
Tüm milletvekillerimize Vicdanlarının sesini dinlemelerini,empati yapmalarını, Kul hakkını düşünmelerini ve göz ardı etmemelerini,kirli oyunlara alet olmamalarını,kendisine oy veren halkını,inancını satmamalarını öneriyorum.
Bu anlatımların kesinlikle partiler ve şahıslarla ilgili olmadığını, tamamen halk gerçekliği ve bunun karşısındaki türkiyedeki sergilenen milletvekili resimi çizilmeye çalışılmıştır.
Saygılarımla ve Aşk ile..