Meraba.Bu yazım anne adayları için, baba adaylarının da okumasında fayda var tabi J Aslında bu yazımın konusu herkesi ilgilendiriyor çünkü hepimizin etrafında  (eş,dost,akraba,arkadaş…) hamile olan bir kadın illaki vardır.Bu yüzden gebelik döneminde beslenme konusunda  anne adaylarını bilgilendirmek doğacak bebeğe olan gönül borcumuz  ve sorumluluğumuzdur.O yüzden ben de özellikle Şanlıurfa gibi doğum  oranı yüksek olan bir şehirde bu yazıyı kaleme alarak üstüme düşen sorumluluğu bir nebze de olsa  yerine getirmek istedim.
   Bir  kadının uygulayacağı en  özel  diyet  9 Ay 10 Gün Diyetidir. Her bir dönemi  ayrı ayrı önemli olan gebelik sürecinde  ‘sağlıklı beslenme’  hem annenin hem bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.Çünkü bebek, anne karnında  40 hafta boyunca  annenin beslenmesinden çok etkilenmektedir.Temel  besin maddelerinin  yeterli, dengeli  ve  düzenli olarak alınması ilk şarttır.Gebelik günlük enerji,protein,vitamin,mineral  ve  sıvı ihtiyaçlarının arttığı bir dönemdir fakat bu durumu  ‘’Ben iki canlıyım bu yüzden iki kişilik yemeliyim,daha çok yemeliyim.’ şeklinde algılamamalıyız! Aksine 
‘’Ben iki canlıyım bu yüzden beslenmeme  iki  kat daha fazla dikkat etmeli  ve  özen göstermeliyim.’’  şeklinde algılamalıyız.

3 ANA 3 ARA ÖĞÜN:

Kan şekerinizin dalgalanmaması ve mide sorunları yaşamamanız için  günlük beslenme düzeninizi 3 ana 3 ara öğün şeklinde oluşturmanız gerekir.Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de az ama sık yemeyi alışkanlık haline getirirseniz midenizde yanma ve şişkinlik gibi şikayetleriniz en aza iner.Abur cubur yeme alışkanlığınız varsa bunu meyve ve sütlü tatlılarla geçiştirmeniz daha doğru olacaktır.Çünkü aslında vücudunuzun suni şekere ihtiyacı yoktur ve suni şeker bebeği beslemez sadece anne adayının kilo almasına neden olur.

VİTAMİNLER:

Gebelik döneminde artan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak amacıyla günlük beslenmenizde süt ve süt ürünleri,et,tavuk,balık,yumurta,kurubaklagiller(mercimek,nohut,fasulye,barbunya…),özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler olmak üzere sebze ve meyve tüketimine mutlaka yer vermeliyiz. Ayrıca B₁₂  Vitaminine karşı kansızlığınız varsa ve hayvansal  besinleri tüketemiyorsanız lütfen doktorunuza danışarak  B₁₂  vitamini takviyesi alınız.

DEMİR:

Demirin kan yapımında çok önemli bir yeri vardır.Ne kadar besin desteği yaparsak yapalım gebelik sürecinde demir ihtiyacımızı karşılayamayız.Bu yüzden doktorunuzun kontrolünde 20. haftadan itibaren düzenli olarak demir takviyesi kullanmalısınız.Yeterli miktarda demir alınmazsa bebek annenin demir depolarını boşaltır bu yüzden annede anemi(kansızlık) ve halsizlik meydana gelir.Günlük beslenmenizde et,yumurta,kurubaklagiller,koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi demir oranı yüksek  besinlere yer vermeniz demir depolarınızı doldurmanıza katkı sağlayacaktır.

FOLİK ASİT:                   

Folik asit, bebekte görülebilecek anormalliklerin oluşma riskini azaltır ve bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişimi için son derece önemlidir.Gebelik sürecinde folik asit ihtiyacı belirgin şeklide artar ve günlük ihtiyacın iki  katına çıkar.Bu nedenle özellikle hamileliğin ilk üç ayında folik asit için besin ve ilaç takviyesi çok önemlidir.Folik asit en fazla yumurta,karaciğer,böbrek,kurubaklagiller,yeşil yapraklı sebzeler,zarı alınmamış tahıllar ve yağlı tohumlu(ceviz,fındık,badem…)  besinlerde bulunur.Günük beslenmenizde  folik asit içeriği yüksek besinlere yer ayırmanız gerekir.

KALSİYUM:

Kalsiyum bebeğinizin gebeliğin  8. Haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik,diş ve çene yapısı için önemlidir.Gebelikte kalsiyum gereksinimi iki katına çıkar ve günde 4-5 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmeniz gerekir.Günde  2  su bardağı süt,1 kibrit kutusu peynir,2 küçük kase yoğurt o gün için gereken kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanız için yeterlidir.

SIVI GEREKSİNİMİ:

Gebelikte vücuttaki sıvı ve kan hacmi artar. Kabızlığı önlemek  ve böbrekleri çalıştırmak için günde en az 2 litre(10 su bardağı) su tüketilmeniz gerekir.Vücuttaki suyu kaybetmenize neden olduğu için çay ve kahve tüketimini en aza indirmelisiniz.

!!!  ALKOL  ve  SİGARA TÜKETİMİ :

Gebelikte  alkol kullanımı bebekte zeka geriliğine yol  açar ve bebeğin gelişimini engeller.Sigaradan alınan nikotin de bebeğin kan solunumunu azaltarak ve kan dolaşımını kötü etkileyerek  bebeğin alması gereken besinleri  almasına engel olur.Ayrıca sigara beraberinde annede iştahsızlığa neden olarak  annenin de  besin alımını azalttığından yetersiz besin  alımına bağlı olarak bebeğin gelişimi yavaşlar ve  annenin düşük yapma riski yükselir.En azından gebelik sürecinde annenin sigara kullanmaması ve sigara kullanılan ortamlarda bulunmaması gerekir !

Ve En Önemlisi…

Anne bebeğini  kalbindeki sevgiyle besler. Kalpten hissettiklerinizle bebeğinizin ruhunu beslemeniz dileğiyle…

Soru ve görüşlerinizi [email protected] adresine iletebilirsiniz.