Bir beyaz gülüm vardı/Onu da eller aldı Kopardılar dalından/Dikeni bana kaldı Garip kaldım bu yerde/Düştüm çaresiz derde El verir bu çektiğim/Gel de bitsin bu çile

Bu mısralardaki estetik ve duygulardaki yalnızlık, seslerdeki güzellik
;mısraları dile getiren kişide de mutlaka vardır. Belki yeni nesil bilmez ama bizim yaştakiler ve bizden büyükler hatırlamışlardır Uyanıkoğlu’yu.Hatırlamışlardır o güzel naif sesi.O kibar insanı.Zamanında kıymeti bilinmemiştir belki, ama bugün bir iki kişi de olsa vefakar Urfalı çıktı ve hatırladı.

Şanlıurfa'nın Türk Sanat Müziği dalında yetiştirdiği önde gelen sanatçılardan birisi olan merhum Eyüp Uyanıkoğlu, Şanlıurfa Platformu tarafından " Eyüp Uyanıkoğlu Anma Gecesi" adlı bir etkinlikle anıldı. EyüpUyanık oğlu, Urfalıdır. Bu toprakların yeşerttiği bir güldür. Lakin bu gülün kokusunu alamayan bilmez. Onu peşin söyleyelim.O açıdan bu “anma” büyük bir vefa çalışmasıdır.Büyük bir saygı gecesidir. Sanat müziğinin usta ismi rahmetli Eyüp Uyanıkoğlu’yu yâd ederek bizim de duygularımızı hareketlendiren Şanlıurfa Platformuna teşekkür ederek konuya giriş yapayım:

Geçtiğimiz hafta tarihi M.N edim Konağı’nın bahçesinde öyle güzel şarkılar terennüm edildi ki “kulaklarımızın pası silindi” deyimini kullanmak tam yeridir diyebilirim. Hüseyin Güzel Bey’in rahmetlinin biyografisini anlatarak kendisine has güzel üslubuyla sunduğu gecede sanat müziğinin sevdalıları ve Urfa'nın değerlerine sahip çıkmayı ilke edinen birbirinden güzel insanlar katıldı.

Kurtuluş Müzesi bahçesinde ay ışığının vurduğu ve baharın ilk günlerinin serinliği altındaki anma gecesinde ses sanatçıları Gülsüm Aysu, Ö. Faruk Karaoğlu, Ahmet Akıllı, E. Sabri Akagün, Ali Toprak sahne alırken Halılıya Sazendeleri ise sanatçılara eşlik etti. Bu arada spor yazarı ve yorumcusu Ali Çizmecioğlu’nun da sanat müziğinde yetenekli olduğunu gece seslendirdiği parçayla öğrenmiş olduk.

Anma gecesi ile ilgili olarak açıklamada bulunan Şanlıurfa Platformu Başkanı Habip Çadırcı merhum sanatçı Eyüp Uyanıkoğlu'nun bir Şanlıurfalı olarak Türk Sanat Müziğine olan katkısını dile getirdi ve bundan sonra inşallah böylesi değerleri hatırlamak, hatırlatmak için bu tür faaliyetleri sürdüreceklerini belirttikleri konuşmasında alkış topladı.

Urfa gerçekten gizli bir hazineymiş aslında. Arayan için bulabileceği çok zenginlik var. Şiir, müzik, bestekâr, ses sanatçısı… ve daha sayamayacağımız yetenek ve güzellik mevcuttur bu toprakların dibinde. Kök vermiş sanat dallarının her alanında şahsiyetlere tanık olmak mümkündür. Popüler kültürün hâkim olduğu bu dönemde Sanat müziği, ne kadar da arka planda kalsa da elit bir dinleyicisinin olduğunu da unutmayalım.

Divan şairlerinin gazellerindeki estetiği musikide aramak isterseniz “Sanat müziği”ne yönelmenizi tavsiye ederim. En azından kulağınızı bir verin. Pişman olamayacaksınız.

Vesselam.