Bakan Kasapoğlu ile gençlere yönelik yeni projelerini ve 15 Temmuz darbe girişimine yönelik gençlerin tavrını konuştuk. Haydi gençler yaz kamplarına...
15 Temmuz gecesi gençlerimiz darbe girişimine karşı sokaklardaydı.
Tankların önüne durdular ve darbe girişimini engellediler.
Çanakkale ruhunu gençlerimiz o gece gösterdi.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile gençlere yönelik yeni yaz projelerini ve 15 Temmuz’u konuştuk. Gençlerin 15 Temmuz’u unutmayacağını ve unutturmayacağını dile getiren Bakan Kasapoğlu, “15 Temmuz, bu topraklarda cesaret ve irfanıyla sayısız oyunu dağıtan Anadolu çocuklarının, tarih önünde bir kez daha zafer kazandığı gündür. ‘Ben varım’ diyen gençlerimiz, yeri geldiğinde memleketlerini müdafaa etmekten kaçınmayan çağımızın on beşlileridir. Devletimiz, gençlerinin her daim yanındadır, arkasındadır. Devletin bütün imkânlarını gençlerle buluşturup onların hem bugününü hem istikballerini aydınlatmak, akıl, vicdan sahibi, adaletli ve merhametli bu gençlerin hizmetkârı olmak bizim için büyük bir onurdur” diyor.
Bakan Kasapoğlu Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:
GENÇLER İHANETE GEÇİT VERMEDİ
- 15 Temmuz gecesi gençlerimiz neler yaptı?
15 Temmuz, bu topraklarda cesaret ve irfanıyla sayısız oyunu dağıtan Anadolu çocuklarının, tarih önünde bir kez daha zafer kazandığı gündür. Demokrasi, vatan, hürriyet, milli irade gibi Türkiye’yi Türkiye yapan değerlerin bütününe o gece aziz milletimiz vefa ve sadakat ile sahip çıkmıştır. 15 Temmuz ayrıca, çağımızın gençleri için ‘bunlardan bir şey olmaz’ diyenlerin de büyük bir mahcubiyete uğradıkları gün olarak kayıtlara geçti. Bu gençlerden çok şey olur, olmuştur da. Önüne arkasına bakmadan ‘ben varım’ diyen gençlerimiz, yeri geldiğinde memleketlerini müdafaa etmekten kaçınmayan çağımızın on beşlileridir. Her biriyle iftihar ediyoruz. Devletimiz, gençlerinin her daim yanındadır, arkasındadır. Devletin bütün imkânlarını gençlerle buluşturup onların hem bugününü hem istikballerini aydınlatmak, akıl, vicdan sahibi, adaletli ve merhametli bu gençlerin hizmetkârı olmak bizim için büyük bir onurdur. 15 Temmuz’da ihanete geçit vermeyen, bu yolda canıyla kanıyla bedel ödeyen bütün şehitlerimizi, gazilerimizi şükranla anıyorum. Rahmet diliyorum.
- 15 Temmuz’a yönelik özel programlarınız var mı?
Gençlerimiz 15 Temmuz’u asla unutmaz ve unutturmaz. Biz de ‘gençler asla unutmaz’ adı altında bazı anma programları yapacağız. Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne yönelik programlar gerçekleştireceğiz. 81 ilden gelecek gençlerimiz İstanbul’da toplanacak. 15 Temmuz Şehitler Müzesi ziyaretinin yanı sıra çeşitli ziyaretler ve faaliyetler gerçekleştirilecek.
İMKANLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ
- Bakanlık olarak gençlere yönelik hangi projeleriniz var?
Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak; bağımsız karar alabilen, sorumluluklarına sahip çıkan, yeteneklerinin farkına varan, hayal kurabilen, farklılıklarla temas edebilen, insana ve çevreye ilişkin meselelerle ilgilenen ve üreten bir gençlik için çalışıyoruz. Gençlerimizi her şeyin çok hızlı değiştiği bir geleceğe hazırlamak için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz. Gençlerimizin güçlü, güvenli, ülkesinin hukukuna, itibarına ve evrensel insani değerlere sahip çıkan nesiller olmasını istiyoruz. Bizler, gençlerle olan yol arkadaşlığımızda, devletin sunduğu hizmetleri yine onlarla birlikte sürekli güncelliyor, geliştiriyoruz. DENEYAP Projesi yürüttüğümüz onlarca, yüzlerce projeden sadece bir tanesi.
29 İLDE 4771 GENÇ KATILIYOR
- DENEYAP Projesi ile neyi amaçlıyorsunuz?
Bu proje, yani Deneyap Teknoloji Atölyeleri, ülkemizin gelişimine yüksek katkı sağlayabilecek yetenekli gençlerin tespit edilmesi, bu gençlerin gelişimleri için gerekli desteklerin sağlanması, gençlerin takım çalışması, yenilikçi düşünce, proje geliştirme odaklı eğitim programları ile daha üretken olabilmeleri amacıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile ortak yürüttüğümüz ve bakanlığımıza bağlı gençlik merkezlerimizde yürüttüğümüz bir proje.
Deneyap eğitim modeli, iki yaş grubundaki gençlerimizin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazanmalarına yönelik olarak tasarlandı. Bu projeyle, ortaokul ve lise çağındaki gençlerimiz, Tasarım-Üretim, Robotik-Kodlama, Elektronik Programlama, Yazılım Teknolojileri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi alanlarda eğitimler alıyorlar. Toplamda 3 yıl, hem temel teknoloji yetkinlikleri ve özel ilgi alanlarında derinleşme, hem de proje üretme kabiliyeti elde edecek olan gençlerimiz, inanıyorum ki; bu gelişim süreci sonunda geleceğin teknoloji yıldızları haline gelecekler.
Gençlik merkezlerimizde kurulan Deneyap Teknoloji Atölyeleri, hâlihazırda 29 ilde 4 bin 771 gencimizin katılımıyla faaliyet gösteriyor. Ve bu yıl sonuna kadar 81 ilimizde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulmasını hedefliyoruz. Geleceği kazanmak istiyorsak, o geleceğin getireceği şartlara karşı donanımını tamamlamış, bilgili, üretken, analiz kabiliyeti olan, özgüven sahibi gençler yetiştirmek zorundayız. Onların büyük enerji ve dinamizmlerini köreltecek hangi engel varsa, yollarından kaldırmak zorundayız.
39 KAMPTA KENDİLERİNİ GELİŞTİRECEKLER
- Bu yaz gençlik kampları olacak mı?
Bizim, Bakanlık olarak hassasiyetle üzerinde durduğumuz diğer bir çalışmamız da gençlik kamplarımızdır. Bu kamplar, gençlerimize gelişimleri için her türlü katkıyı sunmak; özgüven duygusu ve planlı yaşama alışkanlığı kazandırmak; gençlerin milli, etik ve insani değerler konusunda farkındalığını artırmak amacıyla düzenlenmektedir. Mevcut 39 kamp tesisimizde gençlere kendilerini geliştirme ve birbirleriyle kaynaşma imkânı sunuyoruz.
Kamplarımız, deniz ve doğa kampları olarak gençlerimize hizmet veriyor. Deniz kamplarımızda; yüzme, badminton, yat gezisi, sokak oyunları, sosyal ve kültürel geziler, tiyatro, müzik, voleybol, basketbol, futbol, kitap okuma etkinliği, halk oyunları, el sanatları faaliyetleri, eğitim ve kişisel gelişim seminerleri yer alıyor. Doğa kamplarımızda; tırmanma duvarı, kano, dağ bisikleti, oryantiring, okçuluk, binicilik, mini golf, paintball, rafting, futbol, voleybol, basketbol, sokak oyunları, sosyal vekültürel geziler, tiyatro, halk oyunları, el sanatları faaliyetleri, eğitim ve kişisel gelişim seminerleri yer alıyor.
YAZ KAMPLARINA 40 BİN GENÇ KATILACAK
- Kampta hangi alanlarda eğitim var?
Gençlik kamplarımızda; değerler eğitimi, temel görgü kuralları, tarih ve medeniyet, etik ve insani değerler, bağımlılıkla mücadele, sorumluluk alabilme ve yerine getirme, motivasyon, liderlik, paylaşma, gönüllülük, yardımlaşma, önemli şahsiyetlerin hayatları ve vatan sevgisi konu başlıklarında eğitim ve seminerler verilmektedir. Kampta eğitimlerin yanı sıra boş zamanların değerlendirilmesi adına çeşitli etkinlikler planlanmış olup bu kapsamda halk oyunları, ebru, tiyatro, müzik, el sanatları, paintball, laserball, okçuluk ve spor aktiviteleri ile de kamp programı zenginleştirilmiştir. Yaz Dönemi Ulusal Gençlik Kamplarımızı bu yıl, 8 doğa, 8 deniz olmak üzere toplam 16 kampımızda gerçekleştireceğiz. Doğa kamplarında 11, deniz kamplarında ise 12 dönem olarak planladığımız kamplarımıza toplam 25 bin 340 gencimiz katılım sağlayacak. 11 gençlik kampımızda düzenlenecek Proje kamplarını ise 12 Dönem halinde düzenleyeceğiz. Bu kamplarımıza 7 bin 360 gencimizin katılmasını bekliyoruz. Bu yıl tematik kamplarımızı çeşitlendirilerek sürdürmeyi planladık. Bu kampları, Bilim Kampı, Matematik Kampı, Müzik Kampı, Tiyatro Kampı, Çadır Kampı, Sağlık Kampı, Tarım Kampı, Umut Kampı, Millî Mücadele Kampı, Kariyer Kampı ve Baba-oğul; Anne-kız Kampı olarak belirledik. Bu anlamda, bu yıl yaz dönemi ulusal kamplarımız, proje gençlik kamplarımız ve tematik kamplarımıza toplamda 40 bin gencimizin katılmasını öngörüyoruz.
YETENEKLİ GENÇLERİ TÜRK SPORUNA KAZANDIRIYORUZ
- Yaz spor okulları olacak mı?
Yaz spor okullarımız 29 Haziran itibarıyla kapılarını çocuklarımıza ve gençlerimize açtı. Yaz spor okullarımız, 81 ilimizde ücretsiz olarak, 65 spor dalında milyonlarca çocuk ve gencimize sporu sevdiriyor. Bu sayede onları spora yönlendiriyoruz ve spor kulüplerine sporcu kaynağı oluşturuyoruz. Her şeyin ötesinde topluma spor kültürü kazandırıyoruz. Aynı zamanda çocuklarımız, yetenekli oldukları spor dallarında antrenörlerimizce ilgili kulüplere yönlendiriliyorlar ve bir anlamda onların profesyonel spor hayatına geçişlerini sağlıyoruz. Yani bir anlamda yaz spor okulları marifetiyle yetenekli gençlerimizin Türk sporuna kazandırılmaları noktasında rehberlik ediyoruz.