Gürcistanın en büyük şehirlerinden
“Batum” !
Geçen hafta Batumun tozunu almışken ilk defa gidecekler için yazmak istedim.
Batum'a nasıl gidilir? Ne yenilir? Ne içilir? Ne ucuzdur? Gezilecek yerleri?
Vizesiz ülkeler arasında yer alan Batum pasaport ihtiyacı duymadan kimlikle gidilebilen bir şehir.
Batum Gürcistan a bağlı bir liman kentidir.
Türklerin çok rağbet ettiği bir yerdir. Neden mı?
Çünkü; Batum'un hem yakın olması hem nüfus cüzdanı ile gidilmesi hem ucuz olması hem ların olduğu eğlenceli bir şehir olması .
Türkler için Istanbulluların bir Bodrum, Çeşme'ye gider gibi uğradığı bir yer olmuş.
Özellikle Karadeniz bölgesinde yaşayanlar için.
Hafta sonu nereye gidelim diye düşünüyorsanız ideal bir hafta sonu kaçamağı için Batum’u tercih edebilirsiniz.
Peki Batum'a nasıl gidilir?
Ben Istanbuldan direkt Batum'a uçarak havayolunu tercih ettim. Daha kolay olsun diye. Daha önceden biletlerinizi alırsanız promosyon biletlere denk gelip ucuza uçabilirsiniz. Batum'a uçuşumda öğrendim ki Turkiye-Gurcistan arasında gerçekleştirilen özel anlaşma gereği, Turkiye'den Hopa'ya uçan yolcular da Batum Havalimanını kullanıyor. Ama Batum Havalimanında Hopa'ya gidecek yolcular gümrükten geçirildikten sonra 1.5 saatte Hopa'ya ulaştırılıyor. Hopa uçak bileti almış olan yolcuların Batum Havalimanından Batum'a geçmelerine izin verilmiyor. Hopa'ya ulaştırılan yolcular isterse geri dönüp Batum'a giriş yapabilir. Hopa'ya uçak bileti daha uygun diye tercih edenler var.
Batum'a karayolu ile gitmeyi tercih edenler ise Trabzondan Hopa'ya geçip, Hopa’dan 15dk uzaklıktaki Sarp Sınır Kapısından Gürcistan’a geçebilirler.
Tren ile gidiş var mi diye soranları duyar gibi oldum! Üzgünüm şuan tren gitmiyor ama ileride ne olur bilinmez tabiki ..
Peki Batum para birimi nedir? Batum para birimi Lari dir. Ve Türk Lirasından daha değerli olduğunu öğrendiğimde uyus olmuştum. Nasıl olur diye? 1 Lari 0.64 TL yani 1 Lari 1.5 katı Türk Lirasının. Malesef ki durumlar böyle..
Ama Batum inanılmaz ucuz bir ülke. Gittiğinizde inanamayacaksınız ucuzluğuna. Mesela; sigara,alkol,ulaşım çok ucuz. Batum'a gitmişken alkol ve sigara almayı unutmayın. 1 paket Malboro sigarası 5 Lari yani ortalama 7.5 tl , ülkenin marketlerinde yöresel Gürcü Şampanya 8 Lari yani 12tl ve Batum Havalimanında aynı şampanya 10.5 euro aradaki farkı düşünüp Batum içinde ki marketlerden alışverişinizi yapın. Siz siz olun hataya düşmeyin.. Ulaşımı da inanılmaz ucuz. Iki km lik bir mesafeye taksi ücreti 5 Lari ama şöyle bir durum var. Taksiye biner binmez gideceğiniz yer kaç Lari diye sorun ve yanınızda mutlaka bozuk para bulundurun.Yoksa 5 Lari tutan bir yere 10,20 Lari diyebilirler. Ve taksicilerin ortak özelliği hiçbirinin bozuk parası olmaz ve sizinde yoksa 5Lari tutan bir yere daha fazla ücret ödersiniz.Taksiye bindiğimde nasıl iletişim kurucam derdiniz olmasın. Çünkü; Türkçe konuşmasını bilmeyen taksici nerdeyse yok denecek kadar az. Taksiciler Türk Lirasını kabul ederken alışveriş yaptığınızda çoğu yer Lari isteyecektir. Endişelenmeyin! Nerdeyse her adım başı exchange yani döviz büroları mevcut. Batum sokaklarını gezerken Türk firmalarına da rastlayacaksınız . Koton,Penti,Civil mağazaları benim gözüme takılanlar arasındaydı.
Gezilebilecek yerlere gelince? Batumun gezilecek yerleri? Ben 6-9 subat tarihlerinde gittiğim için şansıma havanın güneşli olduğu günler gezme şansını yakalayabildim. Kesinlikle Batum'a gidip görülmesi gereken yerlerin basında Piazza Meydanı geliyor. Içerisinde otel,restorant,kafelerin olduğu bir meydan burası. Kahve molası verip muhteşem fotoğraflar çekilmek için ideal bir yer. Orbi Residence karşısındaki Beyaz Ters Evi de gormenizi oneririm. Aynı zamanda burası bir restorant. Ve soylenenlere gore Laz müteahhit işiymiş.Fotoğraf çekilmek için ideal bir mekan.Diğer gezebileceğiniz yerler ise Batum Bulvarı, Avrupa Meydanı, Batum Limanı, Chacha Tower.. Bunların dışında teleferik her ne kadar binmek için yeterli vaktim olmasa da gitmişken binmenizi öneririm.
Eeee peki Batum da ne yenilir? Ne içilir?
Batum'a gitmişken mutlaka yemeniz gerekenlerin başında hiç şüphesiz Gürcülerin geleneksel yemeklerinden biri olan Harço Çorbası dır. Ben tadını beğenerek içtiğimi söylemek isterim. Bir diğer tatmanızı önereceğim yöresel yemeklerinden Haçapuri yani Gurcu pidesi. Ortasında peynir var. Ve isteyenler için tam ortasına yumurta sarısı ve tereyağ ile servis ediyorlar. Yanlız ben yedigimde ortasına koyulan eriyen o muhteşem kıvamdaki peynirin tuz ruhu gibi oldukça tuzlu olmasıydı. Pidenin ekmeği ise muhteşem lezizdi. Ve manti sevenler için Hıngel önerebilirim. Ve Batum’a gitmişken Gürcü şarabı bir de Chacha alkol oranı yüksek bir Gürcü votkası tatmanızı öneririm.
Hee son olarak Batum da lar oldukça yaygın. Kibrisa gidenler kültürünü iyi bilirler. Türklerin oldukça rağbet ettiği ların basında geliyor.
Başka ne kaldı?
Ilk defa gidecekler için Batum videomu izleyebilir.
Linki tiklamaniz yeterlidir
Eğer seyahat merakınız varsa kanalima abone tuşunu tıklamayı unutmayın..
Sevgilerim ile