Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilk kez aday öğretmenlik sürecini eskisinden farklı bir şekilde başlattı. Özellikle aday öğretmenlerin bir yıl süresi boyunca görevlendirilen danışman öğretmeni ile birlikte hareket etmesi, ondan mesleki bilgiler alması, göstereceği örnek çalışmaları takip etmesi… gibi rehberlik çalışmalarını bitirmesini ve ardından adaylığın kalkması için gireceği sınavda başarılı olmasını isteyecek.

Eskiden de aday öğretmenlik vardı. Hatta ilk önce illere atanan öğretmenler, depo öğretmenler olarak adlandırılırdı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü uygun gördüğü okulda adayları toplardı.Gittikleri okulda  boş olan derslere girmeleri istenirdi okul idaresince, bazı idareciler de idari işlerini onlara yaptırırdı. Yeni başlayan aday öğretmenlerin buna itiraz etme durumları yoktu. Çoğu da bu işlerin kendilerine düşmediğini de bilmezdi.

İşte Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, aday öğretmen yetiştirilmesi hakkında sürecin nasıl işleyeceği ilgili mevzuatta belirtilmesine rağmen bazı hususlarda tereddüde düşülmesinin tespit edilmesi amacıyla seksen bir ildeki okullara bir genelge gönderdi. Tartışmalara mahal bırakmayacak şekilde aday öğretmenlerin ne yapması ya da ne yapmaması gerektiğini ortaya koyuyor.

Genelgede aday öğretmen yetiştirme sürecinde uyulması gereken konuları net bir şekilde belirtilmiştir.

Bazı okullarda aday öğretmenleri danışman öğretmenleriyle birlikte olsa dahi sekiz saate kadar bir günde derse dâhil ediliyorlardı. Tartışma konusu olan bu soruna Bakanlık, şu açıklamayı yaptı:

“ Aday öğretmenler bir gün içerisinde altı ders saatinden fazla okulda zorunlu olarak tutulmayacaklardır. Aday öğretmen altı ders saatinin üç saatini danışman öğretmenle birlikte sınıf içi gözlem ve / veya uygulama etkinliği olarak geçirecektir.”

Yine bazı aday öğretmenlerin daha asil öğretmenliğe geçmediklerinden sorumluluklarının az olduğunu düşünerek gidiş geliş saatlerinde sorun gözleniyordu. Bununla ilgili MEB,

“ Aday öğretmenlerin okula zamanında gelip gitmesi konusunda hassasiyet göstermelerinin sağlanması gerekmektedir.” şeklinde açıklama yaptı.

Bir diğer husus geleneksel bir alışkanlık olmalı ki bazı okul idarecileri raporlu veya gelmeyen öğretmenlerin yerine aday öğretmenleri derse soktukları görülüyordu. Bir de nöbet tutturuluyordu adaylara. Bunun için de Bakanlık,

“ Aday öğretmenler hiçbir şekilde raporlu öğretmenlerin yerine veya öğretmeni olmayan bir sınıfta tek başlarına derse giremeyecektir. Aday öğretmenler danışman öğretmenlerin nöbet gününde danışman öğretmenle beraber nöbet tutacaklardır. Bunun dışında aday öğretmene fiilen ve tek başına nöbet görevi verilmeyecektir.” şeklinde açıklama yaparak aday öğretmenlerin görev sınırlarını belirlemiş oldu.

Yukarda yazılanların dışında genelgede aday öğretmenlerle ilgili şu açıklamalar yer aldı:

“ Danışman öğretmenler kendilerinin hazırlaması gereken formları kesinlikle aday öğretmenlerin hazırlamasını istemeyecektir.”

“ Danışman öğretmenin kısa süreli geçici görevde olması durumunda, mazeret izni ve sağlık izni gibi nedenlerle okulda bulunamayacağı hallerde danışman öğretmenin değiştirilmesine gerek olmayıp bu gibi durumlarda aday öğretmen izinli sayılmayacak ancak okulda bulunan başka bir öğretmenle geçici olarak ilişkilendirilecek.”

“ Aday öğretmen yetiştirme sürecinde programlarındaki faaliyetlerin tamamına katılmak zorunda olup, okul içi ve okul dışı faaliyetlerin herhangi birisine resmi mazeretleri dışında katılmayanlar hakkında yürürlükteki mevzuat hükümleri doğrultusunda işlem yapılır.”

Son olarak gerek ilimizde gerek ülkemizin herhangi bir köşesinde bu kutsi vazifeyi üstlenen tüm aday öğretmenlerimize başarılar diler; güzel bir dünyayı çizecek hoşgörülü ve çalışkan nesiller yetiştirmesini diliyorum.

Vesselam…