12 bin yıllık geçmişiyle dünya tarihine yeniden yön veren Göbeklitepe'nin ardından gözler bu kez Karahantepe'ye çevrildi. İnsanlığın ilk varoluş dönemlerine ait kalıntıların çıktığı Karahantepe mutfak malzemeleri bulundu.

Kazı çalışmalarının aralıksız devam ettiği Karahantepe'de kırmızı renkli steril toprağa gömülü bezekli taş kaplar, tabaklarz batonlar ve boncuk gibi değerli tarihi eserler keşfedildi.

Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa'da yapılacak. 4-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan kongre öncesi, Karahantepe ile ilgili bu önemli buluşları duyuran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tüm dikkatleri bir kez daha Şanlıurfa'ya çekti.

Karahantepe'de mutfak malzemelerinin yanı sıra Karahantepe'de kurt çeneleri, leopar, akbaba minyatür hayvan heykelcikleri gibi birçok eser göze çarpıyor.

Göbeklitepe'den bin yıl daha eski yerleşim yeri bulundu Göbeklitepe'den bin yıl daha eski yerleşim yeri bulundu

Dünya Neolitik Kongresi açılışına katılacak olan Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bu akşam saatlerinde Şanlıurfa'da olacak.

Ersoy, Karahantepe ile ile paylaştığı videoya şu notları düştü;

📜 Karahantepe’de tarihin izleri gün yüzüne çıkıyor! DünyaNeolitikKongresi için Şanlıurfa'dayız...

Çalışmalar #Karahantepe’de hız kesmeden devam ediyor. Bu yıl kazı sezonunda kırmızı renkli steril bir toprağa gömülü halde bezekli taş kaplar, tabaklar, batonlar ve boncuk gibi değerli eserler keşfedildi. 

Aynı alanda bulunan kurt çeneleri, leopar, akbaba ve tilki kemikleri ile minyatür hayvan heykelcikleri Neolitik Dönem'in zengin kültürel izlerini gözler önüne seriyor.

🔸Kazı alanında açığa çıkarılan ocak yerleri, zemine bırakılmış yaban sığırı kafatasları ve etkileyici leopar heykeli Karahantepe’deki kamusal yapı kompleksinin bir parçasını oluşturuyor. 

Geçmişin sırlarına ışık tutan bu buluntular #DünyaNeolitikKongresi'nde arkeoloji dünyasıyla buluşacak.

🔎 Keşif #Karahantepe'de devam ediyor...