Yeni Taş (Neolotik) Çağı Kazı Alanına Doğa Yürüyüşü Gerçekleştirildi. 


Şanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları Spor Kulübü 15 Aralık 2024 Tarihinde Şanlıurfa’nın 25 Km Kuzey Doğusundaki Büyükalanlı Köyü Keşiş Mağaraları ,Yoğunburç Sayburç doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. 

Whatsapp Image 2024 12 23 At 11.53.52 (1)

Yeni Neolotik Kazı alanında yürüyüş gerçekleştiren sporcular tarihi doku üzerinde gözlem yaptı. İbrahim Dülger tarihi dokuyu şu sözlerle tarif etti;

Whatsapp Image 2024 12 23 At 11.53.53 (1)
MS I.yy da Hristiyanlığın kabulü ile başlayan süreçte Edessa (Orhay)kent krallığında Hristiyanlık yaygınlaştı.Toplumdan uzakta kendi başına, baskı ve kargaşadan uzak yaşamak isteyen dindarlar şehrin çevresinde doğal oluşan veya insan eliyle yapılan bu mağaralarda yaşamayı seçtiler. Urfa çevresinde çok sayıda Keşiş mağaraları var. Sütunlar üzerinde yaşayan keşişlerden de bahsedilmektedir.Taslara oyulmuş sarnıçlar ve mağaralar tahrip olmuş durumdaydı.
Duvarlarında Süryanice yazılar ,ağaç ve şekiller vardı. Haç işareti ve yazıların bir kısmı sert cisimlerle kazılmıştı. Magaradaki kitabelerin tercümesi önceden yapılmıştır. 747 yıllarında Mukim tarafından yaptırılan mağarayı gezdikten sonra Büyük Alanlı köyü'nün alt yamaçlarında kalan mağaralara yöneldik. Yer yer kaya mezarlarını gördük.

Whatsapp Image 2024 12 23 At 11.53.51

Karşı yamaçlardaki mağaralar gezildikten sonra Küçük Alanlı köyü yakınından geçilip Yoğunburç köyüne yüründü. 

Viranşehir'de çocuklar doyasıya eğlendi! Viranşehir'de çocuklar doyasıya eğlendi!

Cami inşaatı yapılırken korunmuş iri taşlardan yapılı kemerli bir yapıyı gördük.2020 tarihinde baslanan kazılarda Leopar ve insan kabartmaları ve av sahnesi tasvirleri bulundu.
 Kazı alanı kapalı ve eserlerin üstü örtülüydü. Neolotik Çağın Çanaksız, çomleksiz dönemine ait yapilar iki Seki halinde ana kayaya yapılmıştı. T biçimli taşların olmadığı bu alanda köy evleri kamulaştırılmış. Oldukça geniş bir alanda çıkan buluntuların üstü zarar görmesin diye sundurmalarla örtülmüş Demir ayakların arasından baktığımız buluntular Göbeklitepe’dekilere benziyordu .

Köyün üst bölgelerinde Taş yapı ve sur kalıntılarının olduğu bu alanda büyük bir yerlesmenin varlığını işaret ediyor. 20 km yakın bir yürüyüşün yorgunluğu binilen arabada sona erdi.