VİTAMİN B12 EKSİKLİĞİ NEDİR? BESLENMESİ NASIL OLMALI?

    Vitamin B12, bireylerin ihtiyacı olan en önemli vitaminler arasında yer almaktadır. Eksikliğinin görüldüğü durumlarda vücut tehlike altına girer, birçok sağlık problemleri ortaya çıkar.

B12 vitamininin önemi

Sinir hücrelerini onarır, Hücre yaşlanmasının önüne geçer, kalp damar hastalıklarına karşı vücudun korunmasına destek verir, karbonhidratları enerjiye dönüştürür ve yağ oranını azaltır. Kilo problemi yaşayan bireyler için de ayrıca önemlidir. Vitamin B12 vücut enerjisini artırdığı için, halsizlik, yorgunluk ve açlık hissinin önüne geçerek yeme isteğini azaltır.

B12 Vitamini Eksikliği kimlerde görülür?

     B12 vitamini hayvansal kaynaklı besinlerden alınır, bitkisel kaynaklı besinlerde bulunmaz. Bu yüzden vejetaryan olan bireylerde B12 eksikliği görülme sıklığı fazladır. Bu durumlarda extra B12 içeren preparat ve tablet kullanımı önerilmektedir. Gıdaların vücut tarafından işlenmesi sırasında, çeşitli sorunlara yol açan Crohn hastalığı, çölyak hastalığı gibi hastalıkları yaşayanlarda da B12 eksikliği sık görülmektedir ayrıca yaşlanmayla beraber B12 emilimi azalır bu yüzden orta yaşlarda mutlaka B12 kontrolleri yapılmalıdır. Diyabet hastası olan yaşlı bireylerde de bu durum pek fazla karşılaşılır. Bunlar dışında B12 emilimini azaltan bir önemli sorun da, mide operasyonu geçirenler yani mide kelepçesi takanlar, intrinsik faktör dediğimiz B12 emilimi için gerekli olan faktör bu durumlarda gerekli işlevi görmezler. Mide operasyonu geçiren bireyler bu istenmeyen durumla pek fazla karşılaşır.

B12 eksikliğinin nedeni nedir? Hangi besinlerde bulunur? Nasıl beslenilmelidir?

    En önemli nedeni beslenmedir, sağlıklı bir beslenme programı uygulayan bireyler bu eksiklik ile pek fazla karşılaşmaz. Hayvansal kaynaklı besinleri bol C vitaminli besinler ile destekleyip tüketmek gerekli olan vitaminin emilimini artırır. Kırmızı et tüketilirken, beraberinde veya hemen ardından kafein içeren içecekleri tüketmek emilimi azaltacaktır. Bu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

     Hangi besinlerde bulunur; Günlük hayatta mutlaka et, süt, yumurta ve balığa yer verilmelidir. Bu besinlerin yanında yeşillik, sebze veya taze sıkılmış meyve suları tüketerek emilimi attırılabilir.

Diyetisyen Berçem ÇINAR

FizyoHayat Sağlıklı Yaşam Merkezi Beslenme ve Diyetetik pol. Şanlıurfa