Sağlık

Vatandaşları bilinçlendiriyorlar

Kolorektal kanser (KRK) yaygın ve ölümcül bir hastalıktır. İnsidans ve mortalite oranları dünya çapında önemli ölçüde değişiklikler göstermektedir. Erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalık olan Kolorektal kanserde, tarama programlarının uygulanması ile söz konusu kanserin morbidite ve mortalitesi üzerinde çok olumlu kazanımlar sağlandığı yapılan birçok çalışma ile gösterilmiştir. 
Haliliye İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Hemşiresi Ayşe Coşkuner, Mart ayı Kolon Kanseri Farkındalık ayı kapsamında ülkemizde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak yaklaşık üç ay önce ketem durağımızı oluşturarak taranabilir kanserlerle ilgili periyodik aralıklarla durağımızı ziyaret ederek halkımızı bilinçlendirme çalışmalarında bulunuyoruz. Taranabilir kanserlerle ilgili bu ay Kolon Kanseri Farkındalık ayı kapsamında 50-70 yaş arasında tüm kadın ve erkek vatandaşlarımızı kanser taramaları yaptırmak üzere hastanelerimizin ketem Birimlerine, ilçe Sağlık Müdürlüğü ketem birimlerine davet ediyoruz.
Kolorektal kanserlerin taranmasındaki temel amaç; ülke çapında oluşturulan ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak, kolorektal patolojileri henüz premalign veya erken evrede iken tespit etmek, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek yoluyla invazif kanser sıklığı ile buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürerek olası karmaşık ve pahalı tedavileri önlemektir.
Kolorektal Kanser Taraması Ulusal Standartları belirlenmiştir. 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), İlçe Sağlık Müdürlükleri (İSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır. 50-70 yaş arasında ise her 10 yılda bir kolonoskopi ile tarama önerilmektedir. Tarama soncunda GGT pozitif olan kişiler, uygun standartlarda kalite kriterlerine göre teşhis merkezlerimize yönlendirilmektedir. Ülkemizde kolorektal kanser tarama oranı %20-30 c Enfeksiyon, hemoroid, irritabl bağırsak sendromu veya inflamatuar bağırsak hastalığında da sıklıkla izlenebilen aşağıdaki belirtiler, kolorektal kanser habercisi de olabilmektedir:
Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi
Bağırsakta tam boşalmama hissi
Parlak ya da koyu kırmızı kanla karakterize rektal kanama
Dışkının koyu kahverengi veya siyah görünmesine neden olabilecek kanın varlığı
Karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti
Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı
Güçsüzlük ve yorgunluk
Kolorektal Kanser Tedavisi
Kolorektal kanserde cerrahi, ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisi (radyoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.
Unutmayalım ki sağlığımız, bilinçli ve düzenli bir yaşam tarzıyla korunabilir. Kolon Kanseri Farkındalık Ayı, bize bu konuda adım atmamız için bir fırsat sunuyor. Kendimiz ve sevdiklerimiz için sağlıklı alışkanlıklar edinerek, düzenli tarama testlerine katılarak ve risk faktörlerini azaltarak kolon kanseriyle mücadelede etkili bir rol oynayabiliriz.
           ‘’Erken Teşhis Hayat Kurtarır’’