Özel Metrolife Hastanesi Nöroloji Uzmanı, Uzm. Dr. Serkan Topçu, yaptığı açıklamada, “Epilepsi, beyindeki sinir hücrelerinin anormal elektrik deşarjları yapması sonucu ortaya çıkan bir nörolojik bozukluktur ve halk arasında sara hastalığı olarak bilinir. Epilepsili kadınlar gebelik süresince nöroloji ve kadın-doğum uzmanları tarafından yakından izlenmelidir. İlaç kullanan epileptik annelerin sağlıklı bebek doğurma oranı %90-95 civarındadır.

Epilepsili bir kadının, gebe kalmadan en az altı ay önce nöroloji uzmanına başvurması ve gebelik kararı verilmeden en az üç ay önce folik asit alımına başlaması önemlidir. Ben, Uzm. Dr. Serkan Topçu olarak, bu süreçte folik asit kullanımının bebekteki anomali riskini azaltacağını vurgulamak istiyorum. Plansız gebeliklerde, doktor danışılmadan ilaçların kesilmesi ciddi riskler doğurabilir. Gebelikte epilepsi nöbetleri üçte bir hastada sıklaşmakta, bu da stres, uykusuzluk ve hormonal değişikliklerle ilişkilendirilmektedir.

Bakan Memişoğlu, 'Şanlıurfa'yı sağlık üssü yapacağız' Bakan Memişoğlu, 'Şanlıurfa'yı sağlık üssü yapacağız'

Epilepsili anneler, doğum sonrası bebeklerini emzirebilirler; ilaçların sütle bebeğe geçmesi genellikle zararlı düzeyde değildir. Ancak, hamilelik sırasında bazı ilaçlar bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir, bu nedenle doktorla sürekli iletişimde kalmak önemlidir. Uzm. Dr. Serkan Topçu olarak, hamilelik sırasında epilepsi nöbetlerinin fetüs için çeşitli riskler oluşturabileceğini ve düzenli doktor takibinin şart olduğunu belirtmek istiyorum.”

Özetle, epilepsi hastalarının çocuk sahibi olamayacağı düşüncesi yanlıştır. Epilepsili kadınlar sağlıklı bebekler doğurabilir ve hamilelik döneminde ilaçlarını kesmemelidirler. Kadın Hastalıkları Doğum ve Nöroloji uzmanlarıyla planlı bir gebelik süreci geçirmek en doğru yaklaşımdır.” Dedi.