Sağlık

Urfa'daki o hastanede önemli gelişme...

Şanlıurfa'da, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmete giren Pulmonoloji ünitesinde işlemler aynı gün içerisinde sonuçlanabiliyor. Şehir dışından ilk hasta aynı gün girdiği üniteden taburcu olarak çıktı.

Ünitenin başında olan isim Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, yaşadıklarıyla başarıyla ilgili olarak, bu işin doktorun maharetinden çok ekip işi olduğunu söyledi. 

Hastane bünyesinde açılan Girişimsel Pulmonoloji Ünitesi, hem Urfa hem de çevre illerdeki hastalara hizmet vermeye başladı. 

Girişimsel Pulmonoloji Ünitesi, akciğer kanseri başta olmak üzere diğer bazı akciğer hastalıklarını tanı ve tedavi yöntemlerini içeriyor.

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek hizmet binası (eski OSM)'de hizmete giren ünitenin başında olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, konuyla ilgili olarak açıklamada bulunarak şunları söyledi;

"Başarı tesadüf değildir..!

Yeni Girişimsel Pulmonoloji Ünitemizde şehir dışından gelen ilk hastayı misafir ettik. Yapılan EBUS işleminde, 7 nolu ve sol 11 nolu lenf istasyonlarını başarıyla örnekleyerek geldikleri şehire, aynı gün içinde geri uğurlamış olduk.

Şanlıurfa SBÜ Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Pulmonoloji Ünitesi hem Urfa insanına hem de civar illerden gelen hastalara hizmet vermeye devam ediyor. Vakaların anestezi ekibi eşliğinde yapılması daha güvenli ve konforlu bir ortam sunmasının yanı sıra tanı oranını da artırmaktadır. Haftanın belirli günlerinde vaka yoğunluğuna göre hizmet üretmeye devam ediyoruz. Hastaların çoğu işlem sonrası aynı gün içinde taburcu olabilmektedir.

Girişimsel pulmonoloji ünitesi özellikle akciğer kanseri olmak üzere bazı akciğer hastalıklarında (İntertisyel akciğer hastalıkları, tüberküloz, bronşektazi, hemoptizi ile seyreden hastalıklar vb gibi) bronkoskopik tanı ve tedavi yöntemleri içeren bir disiplindir.

FOB(Fiberoptik Bronkoskopi) ile akciğer bronşiyal sisteminin görüntülenmesi ve gerekli ise lavaj ve biyopsi yapılmasına imkan veren işlemdir. 

EBUS(Endobronşiyal Ultrason) ise akciğerde bronşiyal sisteme girdikten sonra ucundaki ultrason probu ile 2-4 cm uzaklıktaki dokular tespit edilerek ince iğne yardımıyla örneklenmesine olanak veren bir işlemdir. İşlem sonrası tanı koyma başarı şansı %70 (vakaya göre değişkenlik gösterir) civarındadır.

Bronkoskopi ve EBUS doktorun maharetli olmasından çok bir ekip işidir. Gerek ekibime ve cerrahi işlemlerin gizli kahramanları Anestezistlere, gerekse yönetime destekleri için teşekkür ederim."