Merhabalar, bu haftaki yazımda süt ve türevlerinin günlük tüketim miktarı, faydaları ve nasıl tüketilmesi hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle herkesin de bildiği gibi bu gruba giren besinlerimiz Süt, yoğurt, peynir, kefir ve süt tozu’dur. Bu grupta yer alan besinler vücudumuz için gerekli olan kalsiyum (CA) mineralinin ve riboflavin (B2) vitamininin en iyi kayanağıdırlar. Bu grup ayrıca fosfor, B12, A vitamini ve proteinden de zengin besinlerdir. Süt ürünlerinin en önemli görevi, kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum destekli olmasıdır, süt grubu besinlerin tüketimi olmadan bu sağlanamaz. Bunun dışında; büyüme ve gelişme, kasların ve sinirlerin düzenli çalışması, dokuların onarımı, kemik ve dişlerin gelişimi ve sağlığı, hastalıklara karşı direnç oluşumunda, diyete doğal destek olmasında ve de osteoporozun oluşumunun engellenmesinde etkilidirler. özellikle çocukluk çağında alışkanlık haline getirilmesi gerekmektedir. kimi çocuk renginden dolayı sevmemeye başlar o yüzden renklendirerek sevdirebilmeyi denemelisiniz.
Tüketilmesi önerilen miktar
Yetişkinlerde; günde 2 porsiyon
Çocuk, genç, gebe, emzikli ve menopoz sonrası kadınlarda; günde 3 ila 4 porsiyon’dur.
Günde 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketimi, yetişkin bir bireyin günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılamaktadır.
Süt tüketimine dikkat
Süt ürünleri doymuş yağdan (hayvansal yağlardan) ve kolesterolden zengin olduğu için, özellikle kolesterol hastaları ve yağdan sınırlı beslenmesi gereken bireyler bu besinleri yarım yağlı veya yağsız olarak tercih etmeleri gerekiyor.
Laktoz intoleransı olan bireyler ise şişkinlik, karın ağrısı, mide bulantısı, gaz sancısı gibi durumlara maruz kalmamak için, laktozsuz sütleri tercih etmeleri gerekmektedir.
NOT: Demir içeriği yüksek olan besinler ile aynı anda tüketilmesinden ziyade, 40-60 dakika sonra tüketilmesi demir emilimini azaltmayacaktır.
Sağlıkla ve Sevgiyle Kalın.
Diyetisyen Berçem ÇINAR
FizyoHayat Sağlıklı Yaşam Merkezi Beslenme ve Diyetetik pol. Şanlıurfa