PSİKOTERAPİ NEDİR?

Danışanlarımdan sıkça duyduğum ‘nedir bu psikoterapi, ne yapacağız biz burada?’ sorularına bir kapı açayım dedim bu yazıda. Sıkça duyuyoruz terapi şeklinde ama nedir, ne değildir bu konuda çok bilgimiz yok.

Psikolojik sağlık açısından ele alındığında sağlıklı olma hali şöyle tanımlanmış: “bireyin kendisiyle, çevresini oluşturan kişilerle ve toplumla barış içinde olması, sürekli denge, düzen ve uyum sağlayabilmek için gerekli çabayı sürdürebilmesi”  durumudur. Bu açıdan bakıldığında sağlıklı ya da normal kişinin çevreye uyum sağlayan ve uyum sağlamak için çaba gösteren kişi olduğu söylenebilir.

 Peki bunun psikoterapiyle nasıl bir ilgisi var?

Genel bir ifadeyle psikoterapi, bireyin yaşadığı duygusal çatışmaları çözümlemeye yönelik, bu çatışmalardan ortaya çıkan kaygı, gerilim ve çökküntüleri azaltmayı amaçlayan, psikolojik uyum düzeyini artırıcı ve kişiler arası ilişkileri olgunlaştırmaya dair teknik ve yöntemler bütünüdür.

Bu yöntem, konu hakkında eğitim almış bir kişinin, danışanın rahatszılığı çerçevesinde semptomları ortadan kaldırmak, bunları ayarlamak veya en azından geciktirmek, var olan düzensiz davranış örüntüleri için düzeltmeye yönelik müdahalede bulunmak, olumlu kişilik gelişimini teşvik gibi amaçlarla danışanla hassas, mesleki bir ilişki kurmaktır.

Birçok yararlı bileşeni olan psikoterapi tekniklerinin bazı faydaları şunlardır:

Eleştirilmeden, iyi bir dinleyiciyle serbestçe konuşmaktan doğan faydalar; Böyle bir ortam ve ilişki öncelikle kişide düşünce ve duygularının rahatça ifade edilmesine olanak sağlamaktadır. Bir diğer faydası, kişinin kimseye söyleyemediği ve ağırlığı altında ezildiği bazı sırlarını itiraf etme olanağı sunmaktadır. Hassas konular hakkında konuşarak bu konudaki hassasiyetin azaltılması ve hatta duyarsızlaştırma ve korkunun azaltılması da diğer bir yarardır. Böyle bir ilişkiyle kişinin kendisini tanıması sağlanmakta, yüzleşmekten kaçındığı bazı duygu ve düşüncenin ortaya çıkması ve böylelikle de duygusal  boşalma sağlanmaktadır.

Danışanın hayatına terapistin eklenmesin etkileri; Böyle bir etki neticesi, danışan yalnızlıktan kurtulmaktadır. Bu eklemlenme, danışana en azından başvurabileceği birinin varlığını, kendinin bir başkası tarafından anlaşıldığı ve rahatsızlığının ümitsiz olmadığı gibi telkinleri içermektedir. Bu telkinler de birey ve çevresi üzerinde etkili olabilmektedir.

Terapisitin eylemleri; Terapist, danışana yaşadığı olay ve zorlukların ne anlama geldiğini hakkında açıklamalarda bulunarak, danışanın kendi hayatı ve davranışları hakkında açıklamalar bulmasına yardım etmektedir. Aynı şekilde terapist danışanına bilgi eksikliğine dayalı sorunların çözümüne yönelik bilgi verici ve yönlendirici olabilmektedir.

Birçok yararlı bileşeni olan psikoterapi, bir tarafta terapistin diğer tarafta danışanın bulunduğu ve birlikte yürütülebilen bir süreçtir, bir faaliyettir. Bu noktada terapistinizin alanında eğitimli olmasına dikkat edin.

Psikolog Fatime Esra PARLAK

Şanlıurfa Fizyo Hayat Sağlıklı yaşam merkezi - Psikoterapi ve Danışmanlık Polikliniği