Okul Çağı Çocuklarında Sağlıklı beslenme ve önemi

Öğrencilerin ve velilerin beklediği günler geldi, okullar açıldı. Dönemsel tatil nedeniyle öğrencilerin bozulan beslenme, uyku ve iştahlarının düzene girmesini bekliyoruz. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için önemli olduğu gibi okul dönemi çocukları içinde oldukça önemlidir. Çünkü yeterli ve dengeli beslenme ile çocuğun büyüme gelişmesi yeterli olur, hastalıklardan korunur, derslerine daha iyi konsantre olarak başarısı artar. Ayrıca bu dönemde kazanılan alışkanlıklar ömür boyu devam ettiği için sağlıklı beslenme alışkanlığını çocukluk döneminden kazandırmalıyız.

Peki çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için neler yapmalıyız?

1) Çocuğa yapacağı bütün işler için ayrı zaman ayırması gerektiğini öğretmeliyiz. Nasıl ki uyumak, ders çalışmak, oyun oynamak için zaman ayırması gerekiyor ise beslenme içinde zaman ayırması gerektiğini öğretmeliyiz, bu sayede öğün atlamanın önüne geçebiliriz. 

2) Okulda kalma süresi çok uzun ve öğle arası olmayan çocuklar ancak protein ve yağ içeriği yüksek bir kahvaltı yaparlarsa acıkmasının önüne geçilebilir. Örneğin kahvaltıda 2 yumurtadan omlet, 1 dilim beyaz peynir, 5-6 adet zeytin, 2 dilim tam buğday ekmek, domates, salatalık hazırlayabiliriz. 

3) Öğle arası var, eve gelme imkanı yok ise çocuğun yanına pratik seçenekler koymalıyız. Örneğin sebze mücver ve ayran, peynirli, tavuklu, ton balıklı sandviç, yoğurt içerisine granola, süt-meyve-kuruyemiş vb. olabilir. 

4) Sağlıklı beslenmenin önemini onlarla konuşmalı ve kendimizde sağlıklı beslenerek onlara örnek olarak beslenme alışkanlığını kazandırmalıyız :)

Kahvaltı

Sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak gün içerisindeki kan basıncı ve kan şekeri düzeyini, günlük iştah seviyesini kontrol edeceği, derslerdeki konsantrasyonu arttıracağı için çocuklara mutlaka kahvaltı yaptırmalıyız. Sıkılmamaları için pratik seçeneklerle çeşitlendirmeliyiz.

Öğrenciler için kahvaltı örnekleri;

• Tam buğday ekmekli sandviç veya tost 

• Tam buğday ekmeği üzerine sürülmüş şekersiz fıstık ezmesi ve süt 

• Şeker ilavesiz granola ve süt 

• Omlet ve tam buğday ekmek 

• Yarım simit, beyaz peynir, domates, salatalık

 • 1 bardak süt ve muz veya başka bir porsiyon meyve

Okul yemekhanesinde beslenme

Yemekhane menüsünde yer alan yemekleri çocuklarla birlikte incelemeliyiz.

Menüde yer alabilecek aşırı yağlı yemeklerden ve çorbalardan (örneğin kremalı çorbalar, kızartmalar) kaçınmasını diğer gruplardan beslenmesini söylemeliyiz. Sevmiyorum dediği bir yiyecek olsa dahi örneğin taze fasulye sevmiyorsa bile bir çatal tadına bakmasını isteyebiliriz. Yemekhane menülerinin çeşitli olmasının amacı hem yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak hem de çocukların seçtiği, yemediği besinleri bir kez daha tatması için denemek olduğunu unutmamalıyız.

Akşam yemeği

Günü dengeli bir şekilde tamamlamak için önemli bir öğündür. Hafta içerisinde sırasıyla et, sebze ve baklagil yemeklerine yer verebilirsiniz. Porsiyona dikkat edilmesi, aşırıya kaçılmaması, saatin 18.00- 19.00 arasında olması uygun olacaktır. Akşam yemekleri için sağlıklı örnekler:

• 1-2 köfte büyüklüğünde et/tavuk/balık, 

3-4 kaşık sebze yemeği, 3-4 kaşık pilav-makarna, yarım kase yoğurt, salata 

• 5-6 kaşık kıymalı sebze yemekleri, 1-2 dilim ekmek, yarım kase yoğurt, salata 

• 5-6 kaşık kuru baklagil yemekleri, 1 dilim ekmek, yarım kase yoğurt, salata 

• Yumurtalı sebze yemekleri, 1-2 dilim ekmek, yarım kase yoğurt salata

Çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesini sağlayarak, sağlıklı nesiller yetiştireceğimizi, toplumun sağlığını olumlu yönde etkileyecek kadar topluma yön vereceğimizi unutmayalım. Tüm çocuklara yeni dönemde başarılar diliyorum. Güzel bir sene olsun, iyi haftalar:)