Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü nedeniyle Dicle Elektrik Dağıtım tarafından yapılan açıklamada, tarımsal sulamada israfı dahi aşan kaçak elektrik kullanımının Güneydoğu’daki yeraltı su kaynaklarını kurutarak, çölleşme riskini tetiklediğine dikkat çekildi.
Dicle Elektrik açıklamasında, olası bir çevre felaketinin önüne geçilebilmesi için acilen yapılması gerekenleri de açıkladı. Her yıl 17 Haziran’da kutlanan Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü nedeniyle Dicle Elektrik Dağıtım, yazılı bir açıklama yaparak Güneydoğu’daki çölleşme riskine dikkat çekti. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak gibi bereketli topraklara sahip 6 ile hizmet veren Dicle Elektrik Dağıtım, insanlar için yaşamsal öneme sahip yeraltı su kaynaklarının kaçak elektrik yüzünden hızla tükendiğine dikkat çekti.
“TÜRKİYE’DE EN ÇOK ELEKTRİK TÜKETİLEN 2. BÖLGE”
Enerji şirketinden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, bölge illerinde yıllık 21.5 milyar kilovatsaat (Kwh) elektrik tüketildiği belirtilerek, “Bu, Türkiye’deki 21 elektrik dağıtım bölgesi içerisinde en fazla tüketimin yapıldığı 2. bölgedir. Tüketilen bu enerjinin yaklaşık yüzde 75’i kayıt dışı, diğer bir deyimle de kaçak olarak tüketilmektedir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisinin buradaki yeri ise 5 milyar kilovatsaattir ki bu da toplam tüketimimizin yaklaşık yüzde 23.2’sini oluşturmaktadır. Tarımsal alanda ne yazık ki bedel ödenmediği için israfı dahi aşan bir tüketim söz konusudur. Yerin 600-700 metre altından çekilen yeraltı suyu ile tarlalardaki ürün vahşi sulama yöntemi ile sulanmakta, sırf enerjiye bedel ödenmediği için yapılan aşırı sulama yüzünden toprak her geçen gün tuzlanarak çoraklaşmaktadır. Tüm çabalara rağmen önüne geçilemeyen kaçak elektrik kullanımı, bu bölgede ne yazık ki çölleşme riskini tetiklemektedir. Bilim insanları tarafından da açıklanan ve insanlar için yaşamsal değeri olan yeraltı suları korunacağına, bölgede sayıları 30 bin olan kaçak kuyulardan kaçak elektrik ile çekilen yeraltı kaynak suları hızla kurumaktadır. Kaçak elektrik ile bilinçsizce yeraltı suyuyla yapılan tarımsal sulamanın önüne geçilmemesi halinde, bunun acı ve ürkütücü sonuçlarını bir süre sonra görmemiz olasıdır. Bu nedenle acil olarak GAP kapsamındaki sulama kanalları tamamlanmalı, suya aşırı gereksinim duyan ürün çeşitlerinden vazgeçilmeli ve damla sulama gibi daha az su ve daha az enerjiye gereksinim duyulan yöntemler ile sulama yapılmalıdır” denildi.
DİCLE ELEKTRİK ÇÖLLEŞMEYLE DE MÜCADELE EDİYOR
Kaçak elektrik ile ciddi bir mücadele içerisinde bulunan Dicle Elektrik Dağıtım’ın, aslında bir anlamda çölleşme ile de mücadele ettiğini ifade eden yetkililer, bölgenin hızla çölleşmesinden duydukları endişeyi de dile getirdi. Konya Ovası’ndaki yeraltı su seviyesinin kaçak kuyular yüzünden hızla düştüğü, toprağın özgül nem tutumunun giderek azalması yüzünden burada çölleşmeye doğru sürüklenme yaşandığını da ifade eden Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, "Su ve enerjiyi bir bütün olarak ekoloji sorunu olarak ele almakta yarar bulunmaktadır. Dicle Elektrik de bu anlamda uyarılarda bulunarak, üzerine düşen sorumluluğu yerine getiriyor” ifadelerine yer verdi.