Şanlıurfa il sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz yeni yayınlanan gebe yönetmeliği ile ilgili bilgilendirme yaptı.
Bakanlığımız tarafından normal doğumun özendirilmesi, tıbbi olarak zorunlu olmadığı sürece sezaryen oranlarının azaltılması ve nüfus artış hızının sürdürülebilir bir seviyede tutulması amacıyla 3 Ekim 2024 tarihinde “Normal Doğum Eylem Planı” uygulamaya konuldu.
Normal Doğum Eylem Planı kapsamında 03.12.2024 tarihinde yayımlanan Ebelik Yönetmeliğinin ardından “Gebe Okulları ile Doğuma Yönelik Hizmetlerin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” 13 Aralık 2024 Tarihli ve 32751 Sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlandı.
Doç. Dr. Abdullah Solmaz; Sağlık Bakanlığı'nın sezaryen oranlarını azaltmak ve normal doğumu teşvik etmek amacıyla başlattığı "Normal Doğum Eylem Planı" çalışması kapsamında, Yayınlanan bu yönetmelik ile Hedefimiz Doğal olarak doğum gerçekleştirilmesi ve gereksiz sezaryenlerin önüne geçmektir. Bakanlığımız tarafından normal doğumun özendirilmesi, tıbbi olarak zorunlu olmadığı sürece sezaryen oranlarının azaltılması ve nüfus artış hızının sürdürülebilir bir seviyede tutulması amacıyla “Normal Doğum Eylem Planı” hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur.
Solmaz; Eylem Planı kapsamında ilimizde Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Hekimlikleri, Devlet, Hastaneleri gibi kurum ve kuruluşlarda normal doğuma dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için stantlar açılmış, eğitimler, düzenlenmiştir.
Bu Yönetmelik ile birlikte;
* Gebe okulu, gebe bilgilendirme sınıfı ile doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezi adı altında hizmet veren birimler “gebe okulu” adı altında birleştirildi.
* Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık dalında faaliyet gösteren;
- Bakanlığa bağlı ikinci ve üçüncü basamak hastaneler,
- Üniversite hastaneleri,
- Özel hastaneler ve
- Tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunlu hâle getirildi.
* Bakanlığın “Her Gebeye Ebe” çalışması kapsamında; gebeliğinin son üç aylık döneminde bulunan her gebeye doğum yapacağı yerin müdürlüğü tarafından normal doğuma yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi için ebe görevlendirildi.
* “Gebelere yalnızca sağlık meslek mensupları tarafından meslek tanımları çerçevesinde eğitim ve danışmanlık hizmeti verilebilir. İlgili sağlık meslek mensupları dışında herhangi bir meslek mensubu veya gerçek veya tüzel kişi tarafından gebelere danışmanlık, rehberlik, refakat veya koçluk (doula) gibi isimler altında hizmet verilemez.” kararı alındı.
* Gebe okullarında; gebe adayı, gebe veya gebe yakınlarına doğum öncesi, doğuma hazırlık, doğum ve doğum sonrası döneme ilişkin eğitim ve danışmanlık hizmeti sunulması planlandı.
* “Sağlık kuruluşlarına başvuran tüm gebelerin gebe okulları hakkında bilgilendirilerek gebe okullarına yönlendirilmesi” kararı alındı. Gebe okullarında gebelere; anne ve yenidoğan sağlığı açısından emzirmenin önemi, ten teması ve sütün saklama koşulları, bebek bakımı konularında eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilerek ailenin desteklenmesi planlandı.
* Yüksek riskli gebeler eğitim ve danışmanlık hizmetleri için, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerine yönlendirildi.
* Gebe veya gebe yakınının, gebe okullarına yüz yüze katılamayacağı durumlarda uzaktan veya çevrimiçi eğitim almaları sağlandı.
* Gebe okullarının güncel bilgilerinin de yer aldığı resmî internet sitesi ve/veya sosyal medya hesaplarına sahip olmaları kararı alındı.