Kan basıncının normal değerlerden yüksek olması hipertansiyon olarak tanımlanır.Hipertansiyon önemli bir risk faktörü olup derecesi gittikçe artan kardiyovasküler sistemi ve hedef organları harap ederek birçok önemli komlikasyonlara neden olabilir.
Hipertansif bireylerde obeziteye yatkınlık oldukça fazladır.Beden ağırlığı olması gerekenin %20 üstünde olanlarda hipertansiyon sıklığı normal kiloluların iki katıdır. Özellikle 30-40 yaş arasında ağırlık kazanımı kan basıncını yükseltmektedir.
Hem obez hemde hipertansif olan bireylerde fiziksel aktivitenin önemli etkileri vardir. Fiziksel aktivitenin yüksek kan basıncını düzenleyici rolü bulunduğu belirtilmektedir. Bir kilo kontrol programına, fiziksel aktivitenin eklenmesi ile kilo kaybı hızlanmakta ve kan basıncı azalmaktadır.
Hipertansiyonu olan bireyler ilaçları kadar diyetlerinede dikkat etmelidirler. Diyetlerinde dikkat etmeleri gerekenler ; sigaradan uzak durmalıdırlar, alkol alımı sınırlandırılmalı yada tamamen bırakılmalıdır , tuz alımı azaltılmalıdır ( turşu,salamura,tuzlu zeytin – peynir vb.) , stresten uzak durmalıdırlar, sebze – meyve tüketimi arttırılmalıdır,C vitamininden zengin beslenmelidirler,yemekler ve ekmekler tuzsuz olmalıdır , doymuş ve toplam yağ alımı azaltılmalıdır , fiziksel aktivite arttırılmalıdır ve bu gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile ilaç tedavisi aynı anda sürdürülmedir.
DİYETİSYEN ÖZGE TOPRAK
ŞANLIURFA FİZYO HAYAT SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ
İnstagram:dyt.ozgetoprak