Avrupa Birliği (AB) ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından finanse edilen, İLBANK tarafından yürütülen "Belediye Hizmetleri Projesi" ile Güney, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bulunan 8 ilde yerel yönetimlerin hizmet kapasiteleri geliştirilecek. Bu kapsamda, 19 inşaat ve altyapı projesi hayata geçirilecek.
Seçili il ve ilçelerde içme suyu, yağmur suyu ve atık su altyapıları yenilenecek, katı atık ve geri dönüşüm tesisleri inşa edilecek. Ayrıca, yerel yönetimlerin hizmet kapasitelerini güçlendirici teknik yardımlar sağlanacak. Proje süresince farkındalık kampanyaları, iletişim ve görünürlük faaliyetleri yürütülerek bölge halkının projeye katılımı artırılacak.
Avrupa Birliği (AB) ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından finanse edilen İLBANK tarafından yürütülen Belediye Hizmetleri Projesi Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde uygulanıyor. Proje kapsamında, yaşanan ani nüfus artışı sonucunda altyapı hizmetlerinin yetersiz kaldığı ve 6 Şubat depremleri sonucunda altyapıları zarar gören 8 ilde belediye hizmetleri iyileştirilecek, proje uygulama bölgelerinde yaşayanların yaşam kalitesi artacak.
Bu kapsamda, 19 inşaat ve altyapı projesi hayata geçirilecek. 12 belediye ve idarenin (su ve kanalizasyon idareleri) hizmet kapasiteleri geliştirilecek. Seçili il ve ilçelerde içme suyu, yağmur suyu ve atık su altyapıları yenilenecek, katı atık ve geri dönüşüm tesisleri inşa edilecek.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve sıfır atık Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan katı atık tesisi için hazırlanan proje kabul edildi. Projenin kabulünden sonra Lisans izinleri alındı, yer tahsisi çalışmaları tamamlandı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin projesine Fransız Kalkınma Bankası tarafından 15 Milyon Euro fonlanacak.
Şanlıurfa'da özel bir atık yönetimi projesi de devreye girecek. AFD kredi finansmanı ile İLBANK yönetiminde yürütülecek olan "Şanlıurfa Viranşehir – Ceylanpınar Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi", çevre dostu bir atık yönetimi altyapısı inşa etmeyi amaçlıyor. Proje, Ceylanpınar ilçesinde düzenli depolama sahası, sızıntı suyu arıtma tesisi ve atık geri kazanım tesisleri inşa edilmesini kapsıyor. Ayrıca, Viranşehir Katı Atık Transfer İstasyonu kurulacak ve Ceylanpınar’daki eski depolama alanları rehabilite edilecek.
Bu atık yönetimi projesi, bölgedeki atıkların daha verimli bir şekilde yönetilmesini sağlayacak. Atıkların uzun mesafelere taşınması nedeniyle oluşan ulaşım maliyetlerini düşürmek amacıyla, bu projeyle atıklar daha kısa mesafelerde depolanıp geri kazanılacak. Böylece çevreye olan olumsuz etkiler minimuma indirilecek, bölge halkı daha temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamaya başlayacak.
Projenin tamamlanmasıyla birlikte, hem atık yönetimi daha sürdürülebilir hale gelecek hem de bölge genelindeki çevre kirliliği önemli ölçüde azaltılacak. Katı atıklar daha güvenli bir şekilde depolanacak
ve geri dönüşüm oranı artacak. Bu da, bölge halkının yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayacak.
Bunun yanı sıra, 12 belediye ve idare, altyapı ve hizmet kapasitelerini geliştirecek. Bu kapsamda, belediyelere verilecek teknik destekle, yerel yönetimler daha etkin ve verimli hizmet sunma kapasitesine sahip olacak. Proje, aynı zamanda yerel yönetimlerin altyapı projeleri için gerekli finansal kaynakları temin etmelerine yardımcı olacak.
YAŞAM KALİTESİ ARTACAK, ÇEVRE BİLİNCİ YAYILACAK
Tüm bu projeler, sadece altyapı iyileştirmesi sağlamayacak; aynı zamanda çevre bilincinin artırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi açısından da önemli bir adım olacak. Yerel halkın katılımını sağlamak, çevre dostu projelere yönlendirmek ve çevre bilinci oluşturmak için çeşitli eğitim ve farkındalık çalışmalarına yer verilecek. Projenin başarıyla tamamlanması, bölgedeki yaşam kalitesini artırırken, yerel halkın çevresel sorunlara duyarlı bir şekilde hareket etmesini teşvik edecek