Fırat Vadisi Projesi

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün verdiği doğalgaz müjdesinin ardından, bazı arkadaşlarla yaptığımız siyasi tartışmalar aklıma geldi. Bir kısmı, artık Erdoğan’a oy vermeyeceğim diyordu. Sebep ne diye sorunca, adına referans denilen konu dışında hiçbir bahane bulamadılar. Ne istiyorsun sorusuna da verecek bir yanıtları yoktu. İşsizlik konusunda ise hemfikirdik. Bu ülkede işsizlik yok, iş beğenmeme sorunu var.

Aynı konu yerel yönetimlerimiz için de geçerli. Belediye başkanları eleştirilirken, “ne yaptı ki?” diye söze başlanır. Ben de sorurum. Ne istedin ki?

Vatandaş dediğin, istemesini bilmeli.

Geçmişte istediklerim arasında, Haleplibahçe’ye mozaik müzesi kurulması, Fırfırlı Camii’nin görkeminin ortaya çıkarılması, Kelleci Çayı’nın ıslah edilmesi, dericiler esnafı için özel bir yıkama yeri yapılması, Kelleci Çayının içinden geçtiği evlerin turizme kazandırılması gibi onlarca konu vardı. Bugün baktığımda bir çoğu gerçekleşti.

Bir vatandaş, bir gazeteci olarak şimdi yeni bir talebimi iletiyorum.

GAP SUKAY PARK’ın hemen güneyindeki ana sulama kanalı boyunca, çevre yoluna kadar 2.5 Km uzunluğunda bisiklet yolu, gezinti alanı, kafeteryalar, eğlence mekânlarıyla şehre yepyeni cazibe katacak bir alanımız var.

Fırat Vadisi Projesinin Uygulanması Gereken Alanın Başlangıcı

Şu anda DSİ’nin kanal servis yolu olarak kullandığı bu güzergâhta, günün hemen her saatinde balık tutmak için onlarca insan var. Hafta sonları bu sayı yüzlerle ifade edilebiliyor. Ham halde bulunan bu yolu, sadece DSİ’nin araçları kanal temizliği veya tamiri için kullanıyorlar. Bu iş de birkaç yılda bir kez yapılıyor.

Fırat Vadisi Proje Alanı

Fırat Vadisi Projesi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine önereceğim bu projenin uygulanacağı alanın tamamı hazine ve DSİ mülkiyetinde. Yani devlet malı. Yanılmıyorsam bu alanın tamamı da geçmiş yıllarda belediyeye devredilmişti.

Projenin uygulanacağı alan, ana sulama kanalının hemen sıfır noktasında balık tutmak için gelenlerin oturabileceği bir kısım, arada kısa bir peyzaj alanı, hemen paralelinde yürüyüş yolu (aynı zamanda ihtiyaç duyulması halinde DSİ’nin kullanacağı servis yolu), bisiklet yolu olmalı. Bisiklet yolunun bitiminden sonra bir peyzaj alanı ve yollardan en az 3-4 metre yükseklikte oluşturulacak kafeteryalar, ağaçlandırılmış alanlar, büfeler, seyir terasları, sosyal ve kültürel etkinlik alanları olmalıdır.

Bu projenin hayata geçirilmesi için gerekli projeye danışmanlık verecek ekipler tek kuruş istemezler. Hazırlık çalışmaları belediye bünyesinde bile yapılabilir. Hatta inşaat ve yapım çalışmaları için de tek kuruş harcanmadan bu mükemmel proje uygulanabilir. Ancak öyle 49-50 yıllık yap-işlet-devret modelleri kesinlikle düşünülmemelidir.

Böyle bir talebi Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeynel Abidin Beyazgül’e böylece iletirken, projenin tüm aşamalarında destek sunabilecek arkadaşlarımızın da böyle bir projenin gerçekleşmesi için heyecan içinde olduklarını belirtiyorum.

Benzer Proje Örnekleri

Adana Kanal Boyu Projesi

Edremit - Van Sahil Projesi

Kahramanmaraş Kanal Projesi

Kahramanmaraş 18 Km. Bisiklet Yolu