Köklü kurumsal geçmişi “Umur-u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi”ne bağlı “Sular Fen Heyeti Müdürlüğü”nün 1925 yılında teşkilatlandırılmasına kadar uzanan DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ), Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 18 Aralık 1953 tarihinde kabul edilen 6200 sayılı Kanun ile yetkileri artırılarak bugünkü teşkilatlanma yapısına kavuşan DSİ; tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde sayısız projeyi tamamlayarak milli ekonomiye kazandırdı.
DSİ, Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı sularının zararlarını önlemek ve bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak amacıyla su kaynaklarının planlaması, yönetimi ve geliştirilmesinden sorumlu kılınmış en yetkili kuruluştur. DSİ, bugün merkez ve yurt sathına yayılmış 26 bölge müdürlüğünde görev yapan yaklaşık 25 bin personeli ile faaliyetlerini Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak sürdürüyor.
Vatandaşlarımız tarafından daha ziyade baraj inşa eden bir kuruluş olarak tanınan DSİ; başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapılarını milletimizin hizmetine sunuyor ve arazi toplulaştırma çalışmalarını yürütüyor.
Geliştirdiği projeler ile suyun güçlü etkisini yurt sathına yaymayı hedefleyen DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan sistemlerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin de yer aldığı binlerce su yapısını milletimizin istifadesine sundu.
DSİ, dünyanın sayılı entegre projeleri arasında yer alan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) gibi bölgesel projeleri de hayata geçiriyor. Her bölgenin özellikleri, ihtiyaçları ve potansiyeli çerçevesinde geliştirilen bu projeler ile yerelden ülke geneline uzanan bir refah zinciri oluşturulması hedefleniyor. Bu projelerin tamamlanan ve her biri başlı başına dev tesisler olan bileşenlerinden hâlihazırda önemli ölçüde katma değer elde ediliyor.
Teşkilatlandığı tarihten bu yana “Su Vatandır” anlayışıyla çalışmalarını sürdüren DSİ, son yüzyılda su ve sulama alanında 5,5 trilyon TL maliyetli 18.168 adet tesisi aziz milletimizin hizmetine sundu. DSİ tarafından işletmeye alınan baraj ve göletler ile 183,4 milyar metreküplük su depolama kapasitesi geliştirildi. Hayata geçirilen projeler ile 7,2 milyon hektar arazi sulamaya açıldı, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkın zararlarından korundu. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,4 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edildi. DSİ tarafından geliştirilen hidroelektrik enerji projeleri ile yıllık 112 milyar kilovatsaat temiz enerji üretim kapasitesine ulaşıldı.
Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ, suyun gücünü milletle buluşturacak projeleri hayata geçirmeye azim ve kararlılıkla devam edecektir.