Hepimiz çocuklarımızı beslerken onların ideal boy ve kiloya sahip olmalarını hatta ideal boy oranların en üst sınırlarında olmalarını istiyoruz. Bu nedenle onların gelişimine en iyi şekilde destek verecek özel besinlerin arayışında oluyoruz. Genetik olarak yatkınlık,yaptığımız beslenme alışkanlıkları ve spor cinsine göre farklılık gösterebilecek şekilde büyük bir rol oynamaktadır. Anneler tarafından sıkça ‘Boy uzatan besinler nelerdir’ sorusunu aldığım için bu yazıyı derledim…
1 – Süt ve süt ürünleri
Süt ve süt ürünleri, çocukların büyümesi için gerekli olan kalsiyum bakımından zengindir. Kemik gelişimini sağlar ve sağlam bir kemik yapısı oluşumunu sağlar, kolayca kırılmasını önler. Bu besin grubunda bulunan A vitamini, kemiklerin kalsiyumu daha iyi emmesini sağlar. Protein, B, E ve D vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Bütün bu besin ögeleri büyüme ile bağlantılıdır. Bağırsaklardaki mukoza tabakasında yer alan trilyonlarca iyi huylu bakteri, metabolizmanın zararlı mikroorganizmalar ile kuşatılmasını engellemektedir. Bu nedenle yoğurt, kefir, kımız gibi fermente süt ürünlerini de tüketerek vücudumuza destek güç göndermekte fayda vardır. Bu canlı besinin daha yararlı olabilmesi, daha başarılı sonuçlar doğurması için yeterli miktarlarda ve düzenli tüketimi çok önemlidir.
Bütün bu faydalarından dolayı, her gün 2-3 porsiyon süt ve süt ürünlerini çocuklarınıza tükettirebilirsiniz.
2 – Yumurta
Yumurta, anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağıdır. Güçlü kemik gelişimi için D ve B12 vitamini, riboflavin ve kalsiyum açısından da zengindir. Aynı zamanda, yumurta beyin gelişimi için gerekli olan Omega-3 yağ asitleri açısından da zengin bir içeriğe sahiptir. Kaynatılacak yumurtanın dakikası çok önemlidir. Çünkü haşlanmış yumurta sarısı üzerindeki yeşil halka, aşırı pişirmenin bir sonucudur. Yumurta beyazındaki sülfür ile sarısındaki demir tepkimeye girerek yeşil renkli demir sülfür halkasını oluşturur.Sağlıklı pişirme süresi su kaynamaya başlayınca 8dk tutulması gerekir. Yumurtanin tüm bu yararlarından dolayı, günlük 1-2 yumurta tüketimi için çocuklarınızı teşvik edin.
3 – Balık
Boy uzunluğunun gelişmesine yardımcı olan en iyi gıdalardandır. Boyun uzaması için oldukça önemli olan vitamin D içeriği oldukça yüksektir. Bu nedenle, çocuklarınıza en az haftada 2-3 kez balık tükettirmelisiniz. Balık yenilmediği zaman semizotuda tercih ederek eşdeğerini sağlayabilirsiniz.
4 – Kırmızı et
İçerdiği besin grupları, protein ve başta demir, B12 olmak üzere kırmızı et çocukların sağlıklı gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Kas ve iskelet sistemi gelişimini sağlar, zihinsel performansı artırır, bağışıklık sistemini korur, hücre yenilenmesine katkı sağlar yani kısaca yaşam kalitesini yükselterek sağlıklı bir gelişmede kilit rollerden birisine sahiptir. Haşlanmış, ızgara veya fırın olarak bol sebze ya da salata eşliğinde haftada 2 kez menülerinizde yer vermelisiniz.
5 – Taze meyve ve sebzeler
Taze meyve ve sebze tüketimi, çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişme için oldukça önemlidir. Bu gıda grubu lif, vitamin, mineral açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Özellikle koyu yeşil yapraklıların ekstra öneme sahip olduğunu unutmamak gerekir. Mevsimine göre roka, ıspanak, pazı, tere, brüksel lahanası, brokoli, maydanoz, gibi besinlere mutlaka günlük beslenmede yer vermek gerekir. 5-9 porsiyon kadar tüketilebilir. Ancak porsiyon algısının çok önemli olduğunu da belirtmemiz gerekir. 1 porsiyonun bazen bir avuç gibi küçük miktarlara da denk gelebileceğini unutmamalıyız.
6 – Yağlı tohumlar
Yağlı tohumlar büyüme hormonunu uyaran besin grupları açısından zengindir. Kabak çekirdeği, keten tohumu, badem, fındık, fıstık vücudun büyümesine ve yeni dokular oluşturmasına yardımcı olan gerekli aminoasitleri içerirler. Sindirim ve emilimini kolaylaştırmak adına, yağlı tohumları suda bekleterek tüketmenizi öneririm.
7 – Filizlendirilmiş tohumlar ve baklagiller
Baklagil, tahıl, tohum, çekirdek ve badem gibi sert kabuklu yemişlerin çimlenmeye başlaması süreci filizlendirme olarak adlandırılır ve filizlendirme besinlerin vitamin, protein, enzim değerlerini arttırır. Bu besinleri salatalarınıza, yemeklerinizin içine de katarak sağlık faydalarından mutlaka yararlanın. Özellikle çocukların şeker ve paketli ürün tüketiminin mümkün olduğunca azaltılması çok önemlidir. Fazla şeker tüketimi istenmeyen kilo artışlarına neden olur ve çocukların ideal kilosunun üzerinde olmalarının boy üzerinde de negatif etkisi olduğunu, büyüme kapasitesini durdurduğunu da unutmamak gerekir. O yüzden çocukların ideal kiloda olmasını, kas-kemik gelişimini uzunlamasına şekillendirecek sporlarla eğilmelerini destekleyin.