BONZAİ TEHLİKESİ

Herkesi ilgilendiren ancak hemen hemen hiçbirimizin bilgi sahibi olmadığı BONZAİ zehri; kolay ulaşılabilir bir sentetik madde ,ani kalp durmalarına, hızlı kan dolaşımına, nefes darlığına, felçliğe neden olan etken maddeleri tam olarak tespit edilemeyen 2011 yılından beri piyasaya giren ancak 2013 yıllında ciddi şekilde yaygınlaşan bir maddedir.

3-5 lira değerinde kolay ulaşılabilen herkesin bütçesine uygun aynı zamanda kişi üzerinde yakalandığında esrar gibi hukuksal uygulamalar yapılan içicilik kılıfı ile paçayı kurtaran ancak eroinden 100 kat daha etkili olan bu zehir gençliğimizi hedef almış durumda.

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu tarafından 100 bonzai kullanıcısıyla yapılan ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Yapılan bir ankette bonzaiyi en çok gençlerin kullandığı belirlendi. 19-30 yaş arası yüzde 67, 31-45 arası yüzde 16, 18 yaş altı yüzde 9 ve 46 yaş üstü yüzde 8 vatandaşın bonzai kullandığı belirlendi. Yapılan araştırmada bonzai kullananların yüzde 93’ünün erkek, yüzde 7’sinin ise kadın olduğu tespit edildi.

Bonzai En Çok Marmara Bölgesinde Kullanılıyor

Bağımlıların doğum yerleri dağılımı dikkate alındığında Türkiye’nin en çok göç alan ve göç veren bölgesi ile örtüştüğü ortaya çıktı. Bonzai en çok yüzde 35 ile Marmara bölgesinde kullanılıyor. Bu oran Bölgemizde 19, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da 14, Akdeniz’de 7, İç Anadolu ve Ege Bölgesi’nde ise 4.

Bağımlılık Lise Ve İlkokul Çağında Başlıyor

Araştırmalarda bonzai ile ilgili acı gerçek ortaya çıktı. Gençlerin yüzde 42’si lisede, yüzde 39’u ilkokulda, yüzde 12’si ortaokulda ve yüzde 7’side bonzaiye üniversitede başlıyor. Bonzai kullananların yüzde 30.3’ünün işsiz, yüzde 22.2’sinin de serbest meslek ve geri kalanların ise diğer mesleklerde çalıştığı açıklandı. Bonzai kullananların yüzde 72’sinin bekar, yüzde 28’inin de evli olduğu belirlendi. Bağımlıların çoğunun iş bulamadığı, evlenemediği veya ailesine bağımlı kaldığı için, evlilerin de aile içi sıkıntılar sebebiyle içtiği öğrenildi. Anne ve babası sağ olanların yüzde 78’i, anne ya da babası olmayanların yüzde 22’si bağımlı. Bağımlıların yüzde 26’sı ailesi ile birlikte, 24’ü ise ailesinden ayrı yaşıyor.

Yukarıdaki sayısal veriler Ülkemizdeki Bonzai zehrinin ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor. Ortadoğu ve Dünyada söz sahibi olan ve yükselen değer Türkiye’nin önünü kesmek isteyen Dış güçlerin Milli ve manevi değerlerle yetişen genç neslimizi yok etme projesidir. Hepimizin çok dikkatli olması lazım, özellikle de yetkililerin bu zehrin insan sağlığındaki yan etkileri konusunda bilgilendirme yapmalı ve Kamu spotu reklamları yapılıp halk ve gençlik bilinçlendirilmelidir. Ayrıca Yasa değişikliği ile Eroin gibi değerlendirilip cezai işlemleri yapılmalıdır. Yoksa geleceğimiz olan gençlerimiz ve çocuklarımız bu sentetik maddenin kıyımına uğrayacaktır, genç ölümlerin ardı arkası kesilmeyecektir. Anne ve Babalar çocuklarının arkadaş çevresini tanımaları; gizliden, odalarını aramaları ayrıca okul yöneticileri ve öğretmenleri ile irtibat halinde olmaları kısmen de olsa çözüm yollarını kolaylaştırır. Benim çocuğum yapmaz ben çocuğuma güveniyorum mantığına bürünmemeliler çünkü genç çevresinden etkilenip tuzağa düşebilir. Nesillerimizi, geleceğimizi korumak için hepimizin BONZAİ ile mücadele etmesi gerekiyor. Milli ve manevi değerlerle yetişen gençlerimizle mutlu yarınlara…