Kültür

Açılışa Bakan, kapanışa Yardımcısı katıldı

Şanlıurfa'da devam eden Dünya Neolitik Kongresi'nin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kapanış programına ise Yardımcısı Gökhan Yazgı katıldı. Yazgı burada yaptığı konuşmasında önemli konulara değindi.

Özel bir otelde yapılan kapanış kokteyline Kültür ve Turizm bakan yardımcısı Gökhan Yazgı, Vali Hasan Şıldak, Harran Kaymakamı Harun Reşit Han, Göbeklitepe kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Kurul, 63 ülkeden gelen arkeologlar ve bilim insanları katıldı.

Turizm Bakan Yardımcısı Yazgı kapanış programında bir konuşma gerçekleştirdi.

Yazgı, Dünya Neolitik Kongresinin ilkinin Şanlıurfa'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları kaydetti;

"Saygıdeğer konuklar, değerli bilim insanları, sözlerime Neolitik Dönem'e ilişkin yeni keşif ve bilgileri değerlendirmek ve bilim dünyasıyla paylaşmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi tarafından düzenlenen ve alanında bir ilk olan Dünya Neolitik Kongresi'nde sizlerle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti belirterek başlamak istiyorum.

Bu kongre kapsamında, 2021 yılında Şanlıurfa’da tanıtımını yaparak başlattığımız ve dört yıldır Anadolu’nun kültür ve medeniyet zenginliğinin yeni parçalarını gün yüzüne çıkararak ülkemizin ve dünyanın kültür mirasına kazandırmak amacıyla yürüttüğümüz Taş Tepeler Projesi’nin ilk sonuçlarını dünya ile paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

Neolitik Dönemin çekirdeği olarak kabul ettiğimiz Şanlıurfa kentinde, Göbeklitepe çevresinde bulunan, 2019 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü olarak atandığımda ilk ziyaret ettiğim arkeolojik alanlarımızdan biri olan ve gelişimini sürekli takip ettiğim Karahantepe‘nin yanı sıra Sayburç – Çakmaktepe ve Sefertepe gibi alanlarda yürütülen çalışmalarla, Anadolu Neolitik Dönemini daha iyi anlamayı ve yorumlamayı başarmış bulunuyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz bu kongre ile bilim dünyasını Anadolu Neolitiği ile ilgili yeni bilgilerle buluştururken, dünyadaki neolitik süreç hakkında yeni bilgileri de bir araya getirmiş bulunuyoruz.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüz tarafından 1979 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Kazı Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu ile ülkemizdeki arkeolojik faaliyetlerde elde edilen bilgileri bilim camiasıyla gururla paylaşırken, bu yıl dünya çapında bir organizasyon olan Neolitik Kongreye ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyoruz.

Arkeolojik kazı politikamızın sonuçlarını dünyaya duyurmak adına benzeri tüm bilimsel çalışma ve organizasyona Bakanlık olarak her tür desteği, alanında uzman birimlerimizle sağlamaya devam edeceğiz.

Bilimsel çalışmalara verdiğimiz destek ve kültürel mirasımızı dünya çapında tanıtma kararlılığımızla, kültür turizmi potansiyelimizi arkeolojik çalışmalara katkı sağlayacak şekilde en verimli biçimde kullanmaya özen gösteriyoruz.

Bu doğrultuda, dünyanın çeşitli yerlerinde sergiler ve tanıtıma yönelik faaliyetler düzenliyoruz. Son dönemde öne çıkan etkinliklerimizden biri de İtalya’da Roma'nın simgesi Kolezyum'da açtığımız Göbeklitepe Sergisi oldu.

İnsanlık tarihinin önemli bir dönüm noktasına ev sahipliği yapmış olan Göbeklitepe'nin derin ve kadim tarihinin izlerini taşıyan bu sergiyi, altı ay boyunca yaklaşık 6 milyon kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz.

Göbeklitepe’ye gelen ziyaretçi sayısının 2024 yılında 2023 yılına oranla yaklaşık %60 artmış olmasını memnuniyetle karşılıyor, yürütmekte olduğumuz bilimsel ve tanıtıma yönelik çalışmalarla bu sayının önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağına inanıyorum.

63 ülke ve 486 uluslararası kurumdan yaklaşık 1000 saygın bilim insanının katkılarıyla gerçekleşen Kongremiz Neolitik dönemin derinlemesine incelediği ve değerlendirildiği eşsiz bir bilimsel zirve oldu. Tarihin en erken dönemlerine dair bilgilere ışık tutan, insanlık tarihinin köklerini anlamamızı sağlayan bilimsel katkılar sunuldu.

Siz değerli katılımcılarımız, yaptığınız çalışmalarla uygarlığın temel taşlarına ışık tutarak, geçmişe uzanan bu derin yolculukta bilime ve insanlığın kolektif hafızasına paha biçilmez katkılar sağlıyorsunuz.

Bilime, arkeolojiye, kültürümüze yaptığınız değerli katkılar için sizlere gönülden teşekkür ediyor, önümüzdeki yıllarda insanlık tarihine dair yeni bilgilerin sunulacağı bu tür etkinliklerde sizlerle yeniden buluşmayı diliyorum.

Bu önemli organizasyonun gerçekleşmesine sundukları katkılardan dolayı başta İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi olmak üzere, Şanlıurfa Valiliğine, Belediye Başkanlıklarımıza, Taş Tepeler Projesinin ana sponsoru Türk Hava Yollarına, Proje Koordinatörümüz Prof. Dr. Necmi Karul ve kongrenin düzenleme komitesine, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansına, değerli mesai arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."