11 AYLAR BİTERKEN

Günün yirmi dört saati yemenin içmenin serbest olduğu mübarek onbir ayları uğurluyoruz.
Pazar günü ilk teravih kılınacak, sabah 3.13’te oruç başlayıp, 19.50’de iftar olacak. 29 Gün boyunca 17 saate yakın süre oruç tutulacak. 4 Temmuz 2016 tarihinde bu yılın son Ramazan orucu tutulacak, 5 Temmuz 2016 sabahı ise Ramazan Bayramı.. Saat 5.54’te bayram namazı kılınacak.
Ramazan ayı mı mübarek, diğer onbir ay mı?
Tabi ki değerini bilene Ramazan ayı daha mübarek.
Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ay olan Ramazan ayı, Urfa’da bir başka yaşanır. Ülkenin en sıcak kenti olan Urfa’da Ramazan’ı yaşamanın da özellikleri var.
Ramazan ayında bir kere esnafı dükkanında bulamazsınız. İşadamları, sanayici, esnaf, el maharetiyle, beden gücüyle çalışanların çoğu Ramazan ayı nedeniyle tatil moduna geçmek zorunda kalır. Ramazan ayı hayır ve bereket ayı olmasına rağmen esnafın işi ilk günlerden itibaren kesilir. Kimse bir şey alıp satamaz, tezgahlar durur. Hareketli olan tek yer, gıda ihtiyaçlarının karşılandığı çarşı, pazar yerleridir.
İmkanı olanların büyük bölümü okulların da tatile girmesiyle memleketi terk ederek ya köylerine, bahçelerine veya daha serin memleketlerdeki yazlıklarına akın ederler.
Urfa’da kalmak zorunda olanlar için ise sıcak Ramazan ayını geçirecek yol ve yöntemler hayata geçirilir. Sabah namazından sonra güneşin doğuşu beklenir ve çoğunluk öğlene kadar uyumayı tercih eder. İmsaktan sonra sabah cüzüne gidenler de ilk fırsatta çoğunlukla kendilerini yatakta bulurlar. Havaların aşırı ısınması halinde klimalı oruçlar başlar. Klima altında iftar saatine kadar vakit geçirenler sadece namaz kılmak için öğlen ve ikindi vakitlerinde uyanıp, abdest alırlar. İkindiden sonra ise genelde uyunmaz.
Ramazan ayını Urfa’da geçirenlerin en tehlikeli saati ikindiden sonra, iftara yakın saatlerdir. Trafik yoğunluğu, çarşı pazardaki hafif tartışmalar bile sinirlerin tavan yapmasına, kavga çıkmasına neden olur. Yıllardır gazetecilik yaptığımızdan bilirim, vatandaşlar arasında yoktan meseleler yüzünden en çok kavga ramazan ayında iftara yakın saatlerde çıkar.
Ramazan ayında benim yıllardır uyguladığım teknik belli. Tütün müptelalığı olmasa ramazan daha iyi geçecek de, şimdilik kurtulabilmiş değilim. İftardan sonra akşam namazı, yatsıdan sonra meyve ve yemek fasılları sahura ulaştırır. Sahurdan sonra sabah namazı ve öğlene kadar uyku. Ardından öğlen namazı ve işyerine gelerek bir süre çalışmaya çalışırım. İkindi vakitlerinde genelde kendimi Yusufpaşa Camii’ne atarak ikindi cüzünü dinler, ardından tekrar işyerine dönüp iftara yakın saatlere kadar işle uğraşırım. Evde çoluk çocuğa çatmamak için iftara çok yakın saatte eve girmeyi tercih ederim.
Ramazan ayı boyunca işyerinde buzdolabının fişi çekili, çay ocağı kapalı, bardaklar yıkanmış ve ters çevrilmiş halde bayram sonrasını bekler.
Kim ne derse desin, oruç ibadeti diğer ibadetlere kıyasla en ağır ve zahmetli olanıdır.
Ama oruç ibadetinin güzel tarafı, bedeni törpülerken ruhu da yüceltmesidir.
Allah, tutacağınız oruçları, kılacağınız namazları ve yapacağınız hasenatı kabul eylesin.